Składniki:
- ciasto:
- 4 łyżki kakao
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 kubka mąki tortowej
- 0,5 kubka trzcinowego cukru pudru
- 4 jajka
Krem:
- 2 kubeczki śmietanki kremówki
- 0,75 kg świeżych truskawek
- 0,5 kubka cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 galaretka cytrynowa
- sok z 0,5 cytryny
Polewa:
- 1 kubeczek śmietanki kremówki
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- piekarnik nagrzewamy do 200"C
- truskawki myjemy pod zimną wodą, oczyszczamy z szypułek, wrzucamy do rondelka, część pozostawiamy do dekoracji, zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu, aż zmiękną, po czym blendujemy
- żelatynę zalewamy zimną wodą aby spulchniała, dodajemy do truskawek, dokładnie mieszkamy, dosypujemy galaretkę i wyciskamy sok z cytryny, odstawiamy do ostygnięcia
- żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem, przesiewamy mąką z proszkiem oraz kakao
- z białek ubijamy pianę, łączymy z ciastem, dosypujemy drobno posiekaną czekoladę, ciasto wylewamy na kwadratową blaszkę wyłożoną papierem, pieczemy około 15 minut
- upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, kroimy na trójkąty
- miskę lub durszlak wykładamy folią aluminiową, układamy kawałki ciasta
- kremówkę ubijamy, łączymy z ostudzonymi truskawkami, dodajemy kilka pokrojonych w kosteczki truskawek, masę wylewamy na ciasto, na wierzchu układamy herbatniki, biszkopty lub kruszymy końcówki ciasta, wstawiamy do lodówki na min 4 godziny
- czekoladę łamiemy, śmietanę doprowadzamy do wrzenia, dorzucamy czekoladę i odstawiamy do ostygnięcia, masą smarujemy wyjętą z miski bombę:)
- SMACZNEGO!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz