bakłażana myjemy, kroimy w kostkę, smażymy na oleju roślinnym, najlepiej rzepakowym, solimy, kiedy się zarumieni wrzucamy do miseczki
soczewicę gotujemy w osolonej wodzie
cebulę szatkujemy, ząbki czosnku rozgniatamy i siekamy, podobnie natkę, dodajemy do usmażonego bakłażana
fetę kroimy w kostkę
3 papryki kroimy na połówki, tak aby nadawały się do faszerowania, czwartą filetujemy, kroimy na mniejsze kawałki, smażymy na odrobinie oliwy, doprawiamy słodką papryką, dodajemy 2 łyżki ketchupu.
przekładamy do wysokiego naczynia, blendujmey, dodajemy musztardę, pomidory oraz miód
połówki papryk nadziewamy farszem, wymieszanym z fetą oraz rozgniecioną widelcem ( lub drewnianą łyżką) soczewicą i parmezanem
Owijamy folią aluminiową, układamy na patelni, podlewamy wodą, dusimy około 20 minut
Podajemy gorące oprószone serem na kleksie z sosu:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz