Pieczony udziec z indyka ma soczyste delikatne wnętrze i chrupiącą skórkę, a wszystko to za sprawą użytej do posmarowania marynaty. Jeśli chodzi o mięso z indyka, to ja nigdy nie odmawiam. Jak wiadomo indyk oprócz walorów smakowych, jest jeszcze mięsem zdrowym i chętnie spożywanym.
Składniki:
- 1 udziec z indyka (około 1 kg 20 dag)
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
- 1 łyżeczka kolendry
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju do posmarowania formy
Przygotowanie:
- Udziec umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć z obu stron solą. Ilości soli nie podaję, gdyż zależy, jak duży będzie udziec (u mnie było tak po 1 łyżeczce na każdą stronę).
- Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi przyprawami, oliwą i sokiem z cytryny. Powstałą dość gęstą pastą, dokładnie nasmarować (wklepać) cały udziec. Włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić, najlepiej na całą noc do lodówki.
- Dno naczynia, w którym będzie się piekł indyk wysmarować olejem, włożyć udziec skórą do góry i polać marynatą znajdującą się w naczyniu po wyjętym z lodówki indyku.
- Indyka piec najpierw 40 minut pod przykryciem w temperaturze 190 stopni C, następne zaś 40 minut bez przykrycia w 180 stopniach C, aby się zapiekł.
- Po upieczeniu, indyka przykryć i zostawić w wyłączonym piekarniku na około 5 minut. Stan upieczenia sprawdzić widelcem, jeśli po wkłuciu widelca indyk swobodnie się z niego zsuwa, to znak, że jest upieczony.
- Przed pieczeniem z udźca można wyjąć kość, wtedy po upieczeniu będzie łatwiej go pokroić w plastry.
A co z jakimkolwiek sosem? 40 min. pieczenia bez przykrycia może wysuszyć mięsko na wiór, tym bardziej, że nie było wcześniej obsmażane...
OdpowiedzUsuńPierwsze 40 minut pod przykryciem, a następne 40 bez. Po tym czasie przykryć i dać mu z 5 minut odpocząć w piekarniku. Indyk suchy nie jest, lecz można na bazie wytopionego rosołu zrobić sos.Zagęścić go odrobiną mąki ziemniaczanej i zagotować.
Usuń