

- 1 kubek kaszy jaglanej
- 1 kubek wody
- 1 kubek mleka
- 0,5 kubka mąki kukurydzianej
- 1 papryka żółta lub pomarańczowa lub 2 małe
- dymka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 2 łyżeczki curry
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- kaszę gotujemy w mleku i wodzie, na małym ogniu, odstawiamy do ostygnięcia
- paprykę kroimy w kosteczki, dymkę i czosnek siekamy
- jajka mieszamy z przyprawami i mąką, dorzucamy ostudzoną kaszę, paprykę, czosnek i dymkę, dolewamy oliwę, mieszamy
- smażymy na oliwie na złoty kolor, podajemy z sosem czosnkowym lub paprykowym. SMACZNEGO!
- placuszki są doskonałą przekąską także na zimno:) Jako bezmięsna przekąska dla wegetarian na Sylwestra idealna z sosem guacamole lub śmietanowo - paprykowym:)