ciasto:
- 30 dag mąki
- 10 dag masła
- 2 jajka
- 10 dag cukru pudru
nadzienie:
- 4 banany
- 1/3 szklanki kremówki
- 15 dag masła
- 15 dag cukru
wierzch:
- 5 dag mąki
- 5 dag cukru
- łyżeczka cukru waniliowego lub szczypta cynamonu
ciasto: Z mąki, cukru, masła i jajek zagnieć ciasto. Włóż ciasto na pół godziny do zamrażarki. Następnie rozwałkuj ciasto i przełóż do formy do tarty wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto należy piec około 20 minut w temperaturze 180 °C.
nadzienie: Do garnka włóż cukier i masło, gdy zrobi się brązowy dodaj banany pokrojone w plastry i śmietanę. Dokładnie wymieszaj i wyłóż na spód tarty.
wierzch: Wymieszaj mąkę, cukier i cukier waniliowy i posyp tartę na wierzchu. Piecz w temperaturze 220 C przez 10-15 minut.
Polej sosem czekoladowym.
Z bananami? Ale mi ochoty narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńhttp://polkazprzyprawami.blox.pl
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTarta z bananami i czekoladą jest niesamowita. Szczególnie,gdy nie ma sezonowych owoców.
OdpowiedzUsuńNaprawdę dobre ale następnym razem zdecydowanie zmniejszę ilość cukru w nadzieniu bo jest bardzo słodkie :)
OdpowiedzUsuń