4/16/2025

Pieczeń z indyka



 Świąteczna pieczeń z indyka  – z aromatyczną cebulą , czosnkiem i rozmarynem, duszoną w sosie własnym.
Prosta, klasyczna, a bardzo efektowna.


Składniki (na 4–6 osób):
  • 1–1,2 kg piersi z indyka lub udźca (w siatce lub obwiązanej sznurkiem)
  • 3 duże cebule
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła + 1 łyżka oleju
  • 200 ml bulionu drobiowego lub wody
  • 100 ml białego wytrawnego wina (lub więcej bulionu)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • świeża gałązka rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku


Wykonanie:

1. Natrzyj mięso solą, pieprzem i suszonymi ziołami.

Odstaw na minimum 30 minut (można też na noc do lodówki).

2Na patelni rozgrzej masło z olejem.



Przełóż go do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Obsmaż indyka z każdej strony na bv]t5\złoty kolor.


3. Pokrój cebulę w piórka, czosnek w plasterki.

Na tej samej patelni podsmaż je delikatnie do zeszklenia.

Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i smaż jeszcze minutę.

Przełóż wszystko do brytfanki dookoła mięsa.

4. Wlej bulion i wino.

Przykryj pokrywką lub folią aluminiową.

Piecz ok. 80–90 minut w 180°C.

Co 30 minut polewaj mięso sosem spod pieczenia.

Na ostatnie 15–20 minut odkryj, by skórka się lekko przypiekła.


5. Po upieczeniu sos przecedź przez sito lub zmiksuj na gładko.

Jeśli chcesz, możesz go zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej rozrobionej w wodzie i chwilę zagotować.





Pieczeń świetnie smakuje z:
ziemniakami pieczonymi, kluskami śląskimi lub kaszą i warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach