Cześć Kochani, dziś kolejna propozycja pysznego ciasta-tym razem polecam Wam wspaniałe ciasto Malinowy Puch. Znalazłam ostatnio w zamrażarce maliny i postanowiłam je wykorzystać, tak oto powstało to piękne i pyszne ciacho. Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikami i pianką czekoladową. Jest ono nie nadmiernie słodkie, leciutkie i pięknie wygląda. Bardzo polecam i zapraszam
zapraszam też na film z przygotowaniem ciasta krok po kroku :)
SKŁADNIKI
blaszka 25x35cm
używam szkl 250ml
BISZKOPT
-4 jajka
-0,5 szkl cukru
-0,5 szkl mąki pszennej tortowej
-łyżeczka proszku do pieczenia
MUS MALINOWY
-500g malin
-600ml gorącej wody
-2 galaretki malinowe takie na 500ml wody szuka
PIANKA CZEKOLADOWA
-500ml śmietanki 30 lub 36%
-300g serka homogenizowanego waniliowego
-2 kopiaste łyżki nutelli
-2 łyżki żelatyny
-125ml gorącej wody
DODATKOWO
-herbatniki ok 150g
-czekolada mleczna do posypania
białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier
zmniejszamy obroty dodajemy żółtka-miksujemy
przesiewamy mąkę i proszek-delikatnie mieszamy
przekładamy do blaszki, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20 min
MUS MALINOWY
maliny blendujemy na mus, można użyć mrożonych
galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie-studzimy
zimną galaretkę dodajemy do malin, mieszamy i wstawiamy do lodówki
gdy zacznie gęstnieć wykładamy na biszkopt
na galaretce z malinami układamy herbatniki
żelatynę dokładnie rozpuszczamy i studzimy
śmietankę ubijamy
dodajemy serek, nutellę, wszystko dokładnie miksujemy
na koniec do masy dodajemy przestudzoną żelatynę, chwilę miksujemy na najwyższych obrotach
masę od razu wykładamy na ciasto, wstawiamy do lodówki, gdy lekko stężeje posypujemy startą czekoladą
ciasto przed podaniem powinno postać w lodówce min kilka godzin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko