Jeśli podoba ci się przepis i chcesz mnie wesprzeć, proszę, kliknij w jedną z reklam na stronie. To nic cię nie kosztuje, a dla mnie to ogromna motywacja do dalszego tworzenia treści.
Składniki:
1 duży ogórek (lub kilka małych gruntowych)
½ czerwonej cebuli
garść oliwek (czarne, zielone lub mieszane)
70 g sera feta
2 łyżeczki kaparów
2 łyżeczki świeżego koperku
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki suszonego oregano
sól i pieprz do smaku
1 łyżka octu winnego
Przygotowanie:
Ogórka kroimy w cienkie plasterki lub za pomoca madoliny. Cebulę kroimy w cienkie krażki.
Oliwki przekrawamy na pół, a fetę kruszymy w palcach na drobne kawałki.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy kapary i posiekany koperek.
Całość skrapiamy oliwą z oliwek, octem winnym lub jabłkowym, doprawiamy oregano, solą i pieprzem.
Delikatnie mieszamy i podajemy od razu lub schładzamy przez 15 minut w lodówce, by smaki lepiej się połączyły.
Do sałatki świetnie pasują również chrupiące orzechy włoskie lub prażone pestki dyni.
Super propozycja, zapisuję przepis. :)
OdpowiedzUsuńDoskonała sałatka :)
OdpowiedzUsuńLekka, pyszna i zdrowa. Lubię takie połączenia 💚💚
OdpowiedzUsuń