Dziś sałatka z gatunku tych co to niekoniecznie wyglądają ale za to smakują wybornie. Idealne na lekką kolację, imprezę ale także do zabrania do pracy. Ja najczęściej tego typu sałatki pakuję w pojemniki dla siebie i męża i mamy pyszny sycący posiłek w pracy.
Składniki:
- 1 średniej wielkości brokuł
- 1 czerwona papryka
- 3 jajka ugotowane na twardo
- puszka tuńczyka
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- garść ziaren słonecznika
- sól, pieprz
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy (najlepiej na parze), ugotowanego przekładamy do salaterki i dodajemy pokrojoną drobno paprykę, jajka i cebulkę pokrojone w kostkę oraz odsączonego z zalewy tuńczyka. Majonez i jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotowy sos dodajemy do salaterki, solimy, pieprzymy, wsypujemy drobno posiekany koperek i wszystko mieszamy. Całość posypujemy podprażonym na suchej patelni słonecznikiem.
Sałatka najlepiej smakuje najlepiej na drugi dzień, ale nie wiem czy nie zniknie wcześniej.
To musi być pyszne połączenie
OdpowiedzUsuń