Przepyszna i prosta w przygotowaniu tarta z kruchego ciasta z nadzieniem ze śliwek i musu malinowego. Aby ją upiec nie potrzebujecie nawet formy do pieczenia. U mnie w wersji na halloween, więc śliwki nabrały nieco mrocznego wyrazu ;) Ciasto sprawdzi się na każdą okazję. Polecam :)
4 porcje:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki krupczatki
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka śmietany 12 lub 18%
- 3 łyżki płatków migdałów
- 5-6 czerwonych śliwek
- 2-3 łyżki musu malinowego (szklanka malin + łyżka cukru, podgotowane 5 minut i przetarte przez sito) lub konfitury malinowej
- białko
- spora szczypta cynamonu
Obie mąki przesiewamy z cukrem pudrem, po czym siekamy je z masłem.
Dodajemy żółtko oraz śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto.
Wkładamy je do lodówki na 30 minut.
Po schłodzeniu rozwałkowujemy je na grubość ok. 3 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Środek posypujemy płatkami migdałów.
Śliwki przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Jeśli ciasto przygotowujemy na Hallowen możemy powycinać w nich czaszki lub inne rzeczy.
Układamy je na cieście zostawiając wolny ok. 3 cm margines ciasta który później zawijamy do środka.
Wolne miejsca pomiędzy śliwkami wypełniamy musem malinowym.
Brzegi ciasta smarujemy białkiem i całość posypujemy cynamonem.
Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)
2 komentarze
Fantastyczna tarta truskawkowa <3!
Super to wygląda, szkoda że halloween już za nami, spróbuje w przyszłym roku na imprezę :)