Tarta rustykalna ze śliwkami i musem malinowym na Halloween | Mienta blog
Ciasta i torty

Tarta rustykalna ze śliwkami i musem malinowym na Halloween

Przepyszna i prosta w przygotowaniu tarta z kruchego ciasta z nadzieniem ze śliwek i musu malinowego. Aby ją upiec nie potrzebujecie nawet formy do pieczenia. U mnie w wersji na halloween, więc śliwki nabrały nieco mrocznego wyrazu ;) Ciasto sprawdzi się na każdą okazję. Polecam :)

tarta rustykalna ze sliwkami i musem malinowym na halloween fotografia kulinarna stylista kulinarny diana kowalczyk fotograf 2 - Tarta rustykalna ze śliwkami i musem malinowym na Halloweentarta rustykalna ze sliwkami i musem malinowym na halloween fotografia kulinarna stylista kulinarny diana kowalczyk fotograf 5 - Tarta rustykalna ze śliwkami i musem malinowym na Halloween

4 porcje:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki krupczatki
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka śmietany 12 lub 18%

 

  • 3 łyżki płatków migdałów
  • 5-6 czerwonych śliwek
  • 2-3 łyżki musu malinowego (szklanka malin + łyżka cukru, podgotowane 5 minut i przetarte przez sito) lub konfitury malinowej
  • białko
  • spora szczypta cynamonu

tarta rustykalna ze sliwkami i musem malinowym na halloween fotografia kulinarna stylista kulinarny diana kowalczyk fotograf 4 - Tarta rustykalna ze śliwkami i musem malinowym na Halloween

Obie mąki przesiewamy z cukrem pudrem, po czym siekamy je z masłem.

Dodajemy żółtko oraz śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto.

Wkładamy je do lodówki na 30 minut.

Po schłodzeniu rozwałkowujemy je na grubość ok. 3 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Środek posypujemy płatkami migdałów.

Śliwki przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Jeśli ciasto przygotowujemy na Hallowen możemy powycinać w nich czaszki lub inne rzeczy.

Układamy je na cieście zostawiając wolny ok. 3 cm margines ciasta który później zawijamy do środka.

Wolne miejsca pomiędzy śliwkami wypełniamy musem malinowym.

Brzegi ciasta smarujemy białkiem i całość posypujemy cynamonem.

Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)

tarta rustykalna ze sliwkami i musem malinowym na halloween fotografia kulinarna stylista kulinarny diana kowalczyk fotograf 3 - Tarta rustykalna ze śliwkami i musem malinowym na Halloweentarta rustykalna ze sliwkami i musem malinowym na halloween fotografia kulinarna stylista kulinarny diana kowalczyk fotograf 6 - Tarta rustykalna ze śliwkami i musem malinowym na Halloween

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

2 komentarze

  • Skomentuj Makijaż Gorzów 29/10/2024 at 12:15

    Fantastyczna tarta truskawkowa <3!

  • Skomentuj Asia z mTower 03/12/2024 at 14:03

    Super to wygląda, szkoda że halloween już za nami, spróbuje w przyszłym roku na imprezę :)

  • Komentuj