Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam !
Składniki:
ciasto miodowe
400 g mąki pszennej
200 g masła
200 g cukru pudru
50 g miodu
15 g proszku do pieczenia
1 jajko
krem budyniowy
750 ml mleka
200 g masła
150 g cukru
120 g budyniu waniliowego
30 g cukru waniliowego
30 g mąki ziemniaczanej
3 żółtka
dodatkowo
200 g dżemu wiśniowego
Ciasto miodowe: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy.
Krem budyniowy: 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszankę do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami budyń. Miksujemy.
Placki ciasta przekładamy kremem budyniowym i dżemem. Dowolnie dekorujemy. Chłodzimy całą noc w lodówce.
Smacznego !
Źródło: Miodownik | Kwestia Smaku
Komentarze
Prześlij komentarz