Ciastka owsiane, to najczęściej przyrządzany deser u mnie w domu, ale ta wersja przebiła wszystkie inne. Kruche ciastka owsiano-migdałowe z karmelizowanymi czerwonymi pomarańczami smakują obłędnie, a do tego przygotujecie je w kilka minut. Pieką się ekspresowo, więc możecie przygotować je nawet wtedy, gdy odwiedzą Was niezapowiedziani goście :)
- 100 g płatków owsianych błyskawicznych
- 50 g mąki owsianej
- 50 g mąki migdałowej
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- spora szczypta soli
- jajko
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki syropu klonowego
dodatkowo:
- 1 czerwona pomarańcza
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Pomarańczę dokładnie szorujemy, sparzamy wrzątkiem i kroimy na 7-8 cienkich plasterków.
Z pozostałej pomarańczy wyciskamy sok i namaczamy w nim plasterki.
Składniki suche mieszamy ze sobą w misce.
Dodajemy do nich dokładnie wymieszane składniki mokre (mój olej kokosowy miał kremową konsystencję, ale jeśli macie twardy, to najpierw go rozpuście i ostudźcie).
Ciasto zagniatamy i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy 7-8 okrągłych ciastek.
Na wierzchu układamy plasterki pomarańczy, dociskamy je do ciasta i posypujemy je cukrem.
Pieczemy około 15-18 minut.
Gotowe odstawiamy do ostudzenia na kratce.
Smacznego :)
1 komentarz
Świetne te ciasteczka :)