Ciasto Krówka na miodowym biszkopcie
Ciasto Krówka to ciasto miodowe przełożone masą śmietanową, posmarowane na wierzchu kajmakiem i posypane orzechami. Doskonałe na Święta i nie tylko.
Ja tym razem zrobiłam Krówkę na miodowym biszkopcie, znanym też jako biszkopt japoński. Fajne wyszło
Do masy śmietanowej dodałam serek mascarpone, ale bez niego też wyjdzie fajnie.

Biszkopt miodowy:
- 6 jajek
- 1 i 1/4 szkl. mąki (u mnie pół na pół mąki tortowej i krupczatki)
- 2/3 szkl. cukru
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka miodu
- 5-6 łyżek mleka
- 40 g masła
Masa śmietanowa:
- 500-600 ml śmietanki 36%
- 250 g mascarpone – opcjonalnie
- 2-3 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- kilka łyżek masy kajmakowej z puszki
- 100 g posiekanych migdałów, orzechów laskowych lub płatków migdałowych
W rondelku umieszczamy masło oraz mleko, podgrzewamy na malusieńkim ogniu, do połączenia. Zdejmujemy z palnika, dodajemy miód i mieszamy.
Żółtka ucieramy z połową cukru, aż masa stanie się wyraźniej jaśniejsza i bardziej puszysta (około 10 minut). Dodajemy mleko z masłem i miodem i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Osobno ubijamy białka, dodając pod koniec, łyżka po łyżce, pozostały cukier. W 2-3 turach dodajemy je do masy żółtkowej, delikatnie mieszamy szpatułką, tylko do połączenia.
Przelewamy do blaszki (21x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Studzimy. Po przestudzeniu kroimy na 2 blaty.
Jeżeli uznasz, że jest taka potrzeba, możesz nasączyć biszkopt. Ja nie musiałam.
Żelatynę zalewamy 6 łyżeczkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec (gdy śmietanka zaczyna gęstnieć, ale nie jest jeszcze mocno sztywna) dodajemy ekstrakt waniliowy oraz cukier puder do smaku i mascarpone (jeśli dodajesz).
Żelatynę podgrzewamy na malutkim ogniu, tylko do rozpuszczenia. Łączymy z łyżką ubitej śmietany i tak zahartowaną łączymy z całością.
Na blat biszkoptowy wykładamy masę śmietanową, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Na wierzchu rozprowadzamy kilka łyżek kajmaku, posypujemy uprażonymi posiekanymi migdałami lub orzechami laskowymi (gotowe do kupienia w Lidlu) lub uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.




A niech mi Pani powie, czy przez ten miód biszkopt „ nabiera” smaku ciasta miodowego? Nigdy tak nie robiłam
Moim zdaniem jest znacznie bardziej delikatny. Tam jest tylko 1 łyżka miodu. Jest inny niż zwykły biszkopt, ale daleko mu do „naszego” miodowca.
Dziękuję za odp