Pieczone pączki z malinową posypką


" Ach, ferie! Teraz już tak naprawdę :) Zaliczyłam wszystkie egzaminy i mogę się cieszyć odpoczynkiem (no poza pracą oczywiście :)) A jak wczoraj? Sporo kalorii Wam przybyło? Ja nie poszalałam, zjadłam jednego smażonego pączka i jednego pieczonego, ale nie narzekam. Czułam się przynajmniej lekko :) Co to pieczonych pączków, próbowaliście kiedyś takie zrobić? Mnie coś wczoraj podkusiło, chociaż nie mam maszyny do pieczenia tych małych słodkości, postanowiłam wykonać coś bardzo podobnego. Ciasto przelałam do foremek na muffiny i wyszły mi małe bułeczki. Dla smaku udekorowałam je pudrem z cukiereczków malinowych, fajna alternatywa dla tradycyjnych ciężkostrawnych pączków, wypróbujcie! Przedstawiam Wam Pieczone Pączki z malinowymi cukiereczkami."

Składniki:

  • jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżka rozpuszczonego masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego / ew. zapachu waniliowego
  • opakowanie malinowych landrynek
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i mleko. Mieszamy mikserem na najwyższych obrotach, dodajemy masło i dalej miksujemy. 

W drugiej misce łączymy mąkę i proszek do pieczenia, wszystko przesypujemy do 'mokrych' składników i mieszamy dodając ekstrakt waniliowy.

Gotowe ciasto przekładamy do foremek na muffiny (chyba, ze posiadacie foremki do donatów itd) i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 10-12 minut.

W tym czasie do młynka wrzucamy cukierki malinowe i mielimy na miałko.

Ostudzone pączki posypujemy malinową posypką.
Smacznego!


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!