Pieczone pączki z malinową posypką
" Ach, ferie! Teraz już tak naprawdę :) Zaliczyłam wszystkie egzaminy i mogę się cieszyć odpoczynkiem (no poza pracą oczywiście :)) A jak wczoraj? Sporo kalorii Wam przybyło? Ja nie poszalałam, zjadłam jednego smażonego pączka i jednego pieczonego, ale nie narzekam. Czułam się przynajmniej lekko :) Co to pieczonych pączków, próbowaliście kiedyś takie zrobić? Mnie coś wczoraj podkusiło, chociaż nie mam maszyny do pieczenia tych małych słodkości, postanowiłam wykonać coś bardzo podobnego. Ciasto przelałam do foremek na muffiny i wyszły mi małe bułeczki. Dla smaku udekorowałam je pudrem z cukiereczków malinowych, fajna alternatywa dla tradycyjnych ciężkostrawnych pączków, wypróbujcie! Przedstawiam Wam Pieczone Pączki z malinowymi cukiereczkami."
Składniki:
- jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- łyżka rozpuszczonego masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego / ew. zapachu waniliowego
- opakowanie malinowych landrynek
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i mleko. Mieszamy mikserem na najwyższych obrotach, dodajemy masło i dalej miksujemy.
W drugiej misce łączymy mąkę i proszek do pieczenia, wszystko przesypujemy do 'mokrych' składników i mieszamy dodając ekstrakt waniliowy.
Gotowe ciasto przekładamy do foremek na muffiny (chyba, ze posiadacie foremki do donatów itd) i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 10-12 minut.
W tym czasie do młynka wrzucamy cukierki malinowe i mielimy na miałko.
Ostudzone pączki posypujemy malinową posypką.
Smacznego!
Wyglądają bardzo ładnie i pięknie wyrosły :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie ;D
OdpowiedzUsuń