Ciasteczka egzotyczne
"Lato zbliża się wielkimi krokami, przynajmniej to kalendarzowe. Czekam z utęsknieniem, aż będę mogła w końcu stroić się w ciuchy które ostatnio kupuję bez żadnego umiaru, chcąc ożywić moje beżowo-brązowe kolory w szafie. No ale na to muszę jeszcze trochę poczekać. Pogoda jakoś nie chce odpuścić. Jedynie co mogę zrobić to zaproponować Wam egzotyczne ciasteczka, które choć trochę przypomną Wam smak wakacji. Zapraszam!"
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego
- banan
- 4 plasterki ananasa
- 3 nektarynki
- cukier cynamonowy
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200`C
Owoce obieramy i kroimy na drobne kawałki.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąką pszenną. Kroimy na 12 kawałków. Na każdy z nich układamy parę kawałeczków banana, nektarynki i ananasa.
Rogi ciasta zawijamy tak, aby powstały koła. Ciasteczka przekładamy na formę wyłożona papierem do pieczenia i posypujemy każde z nich szczyptą cukru cynamonowego.
Pieczemy około 10 minut - do zarumienienia. Podajemy na ciepło z gałką lodów waniliowych lub na zimno.
Smacznego!
Pyysznie. Chociaż te banany z ujęcia z góry przypominały mi trochę pieczarki. :D
OdpowiedzUsuńha :D no może trochę ;)
UsuńŻołte, albo żółto-pomarańczowe ciasteczka!:) z chrupiącego fracuskiego ciasta, które zawsze się kruszy!^^
OdpowiedzUsuń