Drożdżowe bułki z mlekiem w proszku.

Przepis na pyszne, puszyste drożdżowe bułeczki. Bułki nadziewane dżemem, oblane cytrynowym lukrem. Idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie do szkoły.
Drożdżowe bułki z mlekiem w proszku
Składniki
- 500 g mąki pszennej +2 łyżki
- 100 g roztopionego, przestudzonego masła
- 50 g świeżych drożdży
- 250 ml wody lub mleka (ciepłe)
- 100 g cukru
- duża szczypta soli
- 10 łyżek mleka w proszku
- 3 jajka 2 całe + 1 żółtko, 1 białko do posmarowania
- 1 słoiczek ulubionego dżemu u mnie powidła śliwkowe
Instrukcje
- Rozczyn : do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki mąki, połowę wody lub mleka, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
- Do dużej miski wsypujemy pozostałe składniki, dodajemy podrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto, około 10 minut.
- Wyrobione ciasto, oprószamy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
- Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je na oprószony mąką blat i chwilę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na bułeczki dowolnej wielkości (pamiętać należy, że jeszcze sporo urosną). Rozpłaszczamy i do środka każdej dajemy łyżeczkę (w zależności od wielkości bułki) lub mniej ulubionego dżemy.
- Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu, aż podrosną. Smarujemy rozbełtanym białkiem.
- Wyrośnięte bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut, aż się ładnie zrumienią, Jeśli rumienią się zbyt szybko może przykryć je z wierzchu w trakcie pieczenia, folią aluminiową.
- Upieczone bułeczki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Podziel się: