Składniki na 4 porcje
? 1 udziec z indyka bez kości
? 2 łyżki masła
? 2 liście laurowe
? ziele angielskie
? sól, pieprz do smaku
? 1/2 opakowania mrożonej włoszczyzny
Buraczki
? 1 opakowanie mrożonego puree z buraczków
? 2 łyżki masła
? garść rodzynek
? 1/2 opakowania mrożonych śliwek bez pestek
? 1 jabłko
? 2 łyżki miodu
? sól, pieprz do smaku
? 1 łyżka octu winnego
Sos wiśniowy
? 1 opakowanie wiśni bez pestek
? 100 ml czerwonego wytrawnego wina
? 1 łyżeczka cukru
? 1 łyżka masła
? cynamon do smaku
Wykonanie:
? Udko obsmażyć na maśle, dodać włoszczyznę i przyprawy i dusić ok. 2 godzin.
? Buraczki usmażyć na maśle, dodać rodzynki, pokrojone w kostkę jabłko i śliwki. Doprawić miodem i octem.
? Skarmelizować cukier na patelni, dodać wiśnie, podlać winem i chwilę dusić. Doprawić cynamonem, dodać masło.
? Podawać udko pokrojone w plastry polane sosem wiśniowym z buraczkami i ziemniakami puree z koperkiem.
Puree buraczkowe jest rewelacyjne, zaskakuje smakiem śliwki i rodzynek.
Przepis ten pochodzi z warsztatów kulinarnych Polska Gotuje – Drób.