
Torcik z sera pleśniowego jest idealną przekąską zarówno na przyjęcie, spotkanie z koleżanką czy podwieczorek w domowym zaciszu!
Składniki na 4 porcje:
? 1 okrągły ser typu camembert
? 3 czubate łyżki białego serka śmietankowego
? po 1 łyżeczce koperku, szczypiorku i pietruszki
? 2 okrągłe plastry szynki
? sól, pieprz do smaku
? kilka liści dowolnej sałaty
? kiełki słonecznika
? 1 plaster pomidora do ozdoby
Wykonanie:
? Ser przeciąć na 3 plastry jednakowej grubości.
? Serek biały wymieszać z posiekanymi ziołami i doprawić przyprawami.
? Na pierwszy krążek położyć 1/3 serka ziołowego i plaster szynki.
? Przykryć drugim plastrem sera i znów serek ziołowy i szynka.
? Położyć na wierzchu trzecią warstwę camemberta i wycisnąć szprycą ozdobnie serek ziołowy.
? Udekorować torcik pomidorem pokrojonym w kostkę i kiełkami.
? Ułożyć na liściach sałaty, schłodzić przed podaniem.
? Kroić na ćwiartki.
? Podawać z bagietką lub chlebkiem korzennym.