Składniki:
? 5 udek z kurczaka
? 2 marchewki
? 1 pietruszka
? 1 cebula
? 1/2 pora
? – 2 liście laurowe
? 5 ziaren ziela angielskiego
? sól, pieprz do smaku
? 2 łyżki żelatyny
? 1 łyżka octu winnego
Dekoracja
? 1 mała puszka groszku zielonego
? 1 mała puszka kukurydzy
? 4 ogórki konserwowe
? 3 jajka ugotowane
? zielona pietruszka
? 2 cytryny
Wykonanie:
? Udka gotować do miękkości ok. 90 minut w wodzie jak na rosół, z obraną marchewką, pietruszką, cebulą, porem, zielem angielskim i liściem laurowym. Posolić do smaku.
? Ugotowane mięso kurczaka oddzielić od kości, odrzucić skórę, większe kawałki pokroić.
? Odlać 1 litr bulionu, dodać żelatynę i rozpuścić ją w gorącym.
? Dodać do bulionu 1 łyżkę octu winnego.
? Marchewkę pokroić w plasterki, można wyciąć z niej ozdoby.
? Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić w plastry lub ćwiartki.
? Ja zrobiłam galaretki w 4 formach na jajka i jednej większej Lilianie. Można zrobić w filiżankach, kubkach i małych miseczkach, ewentualnie jednej większej formie na babkę i kroić jak tort.
? Każdą formę posmarować olejem i wlać po kilka łyżek bulionu na spód.
? Dekorować według uznania i własnej inwencji twórczej pamietając, że dno będzie wierzchem galaretki.
? Na ułożoną dekorację położyć kawałki kurczaka i zalać bulionem.
? Do środka można również dodać kukurydzę, groszek i ogórek konserwowy.
? Podawać z ćwiartkami cytryny.