Bazylia jest jednym z najpopularniejszych ziół używanych w kuchni. Swoim wyjątkowym aromatem podkreśla zapach i smak potraw. Leczniczo natomiast bazylia wspomaga pracę układu trawiennego – poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu i układu nerwowego. Ma działanie podobne do melisy: działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój, pomaga zwalczyć bezsenność, zmniejsza nadpobudliwość. Samo zdrowie!
Składniki:
? 40 sztuk liści bazylii
? skórka z 1 cytryny
? 100 ml spirytusu
? 500 ml białego słodkiego wina
Wykonanie:
? Cytrynę sparzyć i obrać jak najcieniej, a skórkę pokroić na paseczki.
? Liście bazylii i skórkę z cytryny włożyć do słoika i zalać spirytusem.
? Szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie.
? Po tym czasie przelać nalew przez gazę i połączyć z winem.
? Odstawić na następne 2 tygodnie.
Jeśli chcemy, aby nalewka była bardziej słodka, to należy wg uznania dodać cukru.