Powiecie pewnie: znów dynia! A tak, dynia, ale już końcówka, więcej nie mam i mieć nie będę, bo w domu kręcą nosem. Ciasto dyniowe, bez glutenu i bez jajek, dla alergików lub dbających o linię. Zdrowe, smaczne i aromatyczne, bez smaku dyni, bo jako uniwersalne warzywo przejmuje smaki i aromaty innych składników.
Składniki:
? 3 szklanki dyni startej na drobnych oczkach
? 1,5 szklanki mąki gryczanej
? 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
? 3/4 szklanki cukru – u mnie z palmy kokosowej
? 1/2 szklanki oleju
? 2 jajka
? 1 mały jogurt naturalny
? 1 łyżeczka cynamonu
? 1 płaska łyżeczki sody
? 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
? Wymieszać osobno mokre i suche składniki.
? Do mokrych składników wsypać suche i dokładnie wymieszać.
? Ciasto wlać do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
? Piec w 180 st.C przez 40 minut.
? Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Powiązane wpisy
Christmas cake II
Rok temu upiekłam Christmas cake, który zdobył na blogu wielu wielbicieli. Obłędnie pachnie i smakuje! To nic innego jak mocno...
Zupa krem dyniowo-pomidorowa
Czy może być coś lepszego od rozgrzewającej zupy zimową porą? Może, ale tylko zupa kremowa z dyni. Gotuje się szybko i nie...
Ciasto Cappuccino
Najbardziej ulubione ciasto w naszej rodzinie. Przygotowuję je już od kilkunastu lat i nadal wszyscy proszą o cappuccino. Krem...
Chleb bezglutenowy ziarnowiec
Chlebek samo zdrowie! Bez mąki, glutenu, bez drożdży, jajek. Chleb na bazie ziaren, nasion, migdałów i orzechów, gdzie spoiwem...
Bezglutenowy chleb z ziarnami sorgo
Sorgo to niezbyt popularne w Polsce zboże, które z wyglądu ma nieduże ziarna przypominające kaszę gryczaną. Sorgo jest bogate w...
Christmas cake II
Rok temu upiekłam Christmas cake, który zdobył na blogu wielu wielbicieli. Obłędnie pachnie i smakuje! To nic innego jak mocno...
Zupa krem dyniowo-pomidorowa
Czy może być coś lepszego od rozgrzewającej zupy zimową porą? Może, ale tylko zupa kremowa z dyni. Gotuje się szybko i nie...
Ciasto Cappuccino
Najbardziej ulubione ciasto w naszej rodzinie. Przygotowuję je już od kilkunastu lat i nadal wszyscy proszą o cappuccino. Krem...
Chleb bezglutenowy ziarnowiec
Chlebek samo zdrowie! Bez mąki, glutenu, bez drożdży, jajek. Chleb na bazie ziaren, nasion, migdałów i orzechów, gdzie spoiwem...
Bezglutenowy chleb z ziarnami sorgo
Sorgo to niezbyt popularne w Polsce zboże, które z wyglądu ma nieduże ziarna przypominające kaszę gryczaną. Sorgo jest bogate w...
Christmas cake II
Rok temu upiekłam Christmas cake, który zdobył na blogu wielu wielbicieli. Obłędnie pachnie i smakuje! To nic innego jak mocno...