Kotlety jajeczne z zielonym groszkiem, pyszny obiad
Kotlety jajeczne to polski klasyk rodem z piątkowych, postnych obiadów. Ale oczywiście nie tylko w piątek można je jeść i nie tylko w wersji klasycznej. Świetnie smakują w wariacji z zielonym groszkiem, a ich apetyczny wygląd sprawia, że nie musisz zachęcać rodzinki do prób. Same wskakują w wygłodniałe buźki Łatwe w wykonaniu i stosunkowo nie drogie danie, sprawdzi się nie tylko jako wege czy postny obiad. Na zwykły posiłek też jak najbardziej pasują i super smakują
Polecam jako ciekawą odskocznię kuchenną
składniki na około 4-5 osób
- 10 jajek kurzych, ugotowanych na twardo lub jak w moim przypadku, 30 jajeczek przepiórczych (mam własne to korzystam
Ale taniej oczywiście jest z kurzych, jeśli nie masz własnych jaj i musisz kupić )
- 1/2 szklanki zielonego, mrożonego groszku ( nie trzeba go rozmrażać
, a konserwowy jak nie ma innego, też się nada )
- 2 jajka surowe- kurze lub 6 surowych przepiórczych
- 1/2 szklanki bułki tartej i dodatkowo około 1 szklanki do obtoczenia kotletów
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- mielona gałka muszkatołowa, taki malutki kopczyk na czubku noża
Szczypta inaczej mówiąc
- 1/2 płaskiej łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka suszonego lub świeżego koperku
- sól, pieprz czarny do smaku
- masło klarowane do smażenia lub inny dowolny tłuszcz
Ugotowane jajka obierz ze skorupek i przełóż do miski. Rozgnieć widelcem jak na pastę jajeczną. Jak zaczną się kleić dodaj dwa roztrzepane surowe jajka, śmietankę, 1/2 szklanki bułki tartej, gałkę, czosnek, koperek, sól, pieprz do smaku. Wyrób całość na jednolitą masę. Wsyp mrożony lub konserwowy groszek. Mrożonego nie musisz rozmrażać Ponownie wyrób tyle tym razem już krótko tylko tyle żeby groszek rozłożył się równo.
Łyżką nabieraj dowolnej wielkości porcje i formuj w kotleciki, które następnie, obtocz dwukrotnie w bułce tartej. Tak przygotowane odstaw do lodówki na około 30-40 minut. Ten zabieg sprawi że nie będą się rozpadać podczas smażenia
Smaż na klarowanym maśle na piękny złoty kolor. Takie są najsmaczniejsze ale na każdym innym tłuszczu też dadzą radę Serwuj na ciepło z dowolnymi dodatkami lub sosami. A jeśli zostaną to będą pysznym dodatkiem na zimno na kanapki z majonezem.. mniam
Smacznego!