Sałatka Zakopiańska

Sałatka Zakopiańska

Sałatka Zakopiańska to bardzo smaczna przekąska, która ostatnimi czasy zagościła na naszym stole. Składa się z bardzo ciekawych składników, które idealnie do siebie pasują. 



Do przygotowania sałatki użyłam serka zakopiańskiego, który oczywiście możecie zastąpić zakopiańskim oscypkiem prosto od bacy. Z czym najlepiej się komponuje oscypek? Oczywiście, że z dżemem żurawinowym! To właśnie on stanowi sos w mojej sałatce. Nie mogłoby się obejść bez zieleniny, postawiłam na rukolę, dodałam także podsmażonego w przyprawach kurczaka, który nadaje sytości całej sałatce. 

Sałatka Zakopiańska mimo tak niewielu składnikom jest bardzo sycąca i co najważniejsze świetnie smakuje. Idealnie sprawdzi się na kolację, a także rodzinne spotkania czy imprezy w gronie znajomych. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. 

SAŁATKA ZAKOPIAŃSKA – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 100 g makaronu 
  • 1 opakowanie rukoli
  • 1 słoiczek dżemu żurawinowego
  • 200 g serka zakopiańskiego
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa gyros
  • papryka słodka
  • oliwa


Wykonanie

  • Fileta z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz przyprawą do gyrosa. Następnie podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor.
  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. 
  • Serek zakopiański kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na patelni przez kilka minut. Kiedy zaczną się rumienić, zdejmujemy z patelni. 
  • Na dwa półmiski wykładamy rukolę, następnie makaron, kurczaka oraz serek. Całość dekorujemy dżemem żurawinowym. 


Sałatka Zakopiańska
Sałatka Zakopiańska
Sałatka Zakopiańska


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 4

Dodaj komentarz

jedenaście + 12 =