Jesienią niezwykle cenię sobie zapiekanki lub jednogarnkowe dania. Zawsze w tym czasie przyrządzam coś w stylu curry, chili con carne czy właśnie wymyślam jakiś rodzaj zapiekanki. Ten prezentowany Wam dziś przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Nie spodziewałam się, że połączenie tych jakże prostych smaków sprawi, że z piekarnika wyjedzie mi iście pyszna potrawa!
A co jest potrzebne do zapiekanki?
dla 4 -5 osób
Składniki
1 kg ziemniaków wcześniej lekko podgotowanych w osolonej wodzie
200 g pieczarek pokrojonych w plasterki i podsmażonych na oliwie
100 g boczku pokrojonego w plasterki
100 g dowolnego makaronu – ja użyłam szpinakowego foglie d’ulivo
50 g sera żółtego
niewielka ilość tartego parmezanu
sos beszamelowy
80 g masła / 2 łyżki mąki pszennej / spora szczypta gałki muszkatołowej / 1 szklanka mleka
sos śmietankowo – jajeczny
2 jajka / 200 g śmietanki kremówki / sól / pieprz / szczypta suszonego tymianku i oregano
Wykonanie
Ugotowane ziemniaki kroimy na połówki. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pieczarki podsmażamy, boczek kroimy w paski lub plastry.
Do żaroodpornego naczynia lub garnka żeliwnego wkładamy połowę ugotowanych ziemniaków, następnie wykładamy część pieczarek i część makaronu. Na to wykładamy 2-3 plastry żółtego sera. Na serze układamy boczek. Teraz kolej na następną część ziemniaków, pieczarek, makaronu i boczku. Warstwę wierzchnią wykańczamy porwanymi plastrami sera żółtego.
Przygotowujemy sos beszamelowy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i lekko podprażamy, zalewamy mlekiem i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Sos powinien mieć plynną konsystencję. W przypadku, gdy sos zgęstnieje, dodaj więcej mleka. Na sam koniec wsyp startą gałkę muszkatołową. Gotowym sosem polej wierzch zapiekanki, powinien spłynąć do dolnych składników.
Przygotowujemy sos jajeczny. Jajka rozbełtaj w garnuszku, dodaj śmietankę, sól i pieprz do smaku oraz zioła. Możesz dodać też swoich ulubionych ziół. Gotowym sosem polej wierzch zapiekanki.
Na sam koniec zapiekankę można posypać tartym parmezanem.
Zamknij garnek i wstaw go do piekarnika nagrzanego do 220C. Piecz zapiekankę przez 30 min. Po tym czasie zdejmij z garnka pokrywkę i dopiekaj jeszcze przez 20 min w opcji grzania góra-dół bez termoobiegu.
Zaproś bliskich do stołu i częstuj!
Ostatnie ciepłe dni października pozwoliły nam na pewnie ostatni posiłek na świeżym powietrzu. Niedzielny obiad zjedliśmy więc w Chez Nicolas przy ul. Lwowskiej w Krakowie. Specjalnie dla nas właściciel wystawił stolik na zewnątrz i zaproponował tzw. menu w ciemno. To była prawdziwa kulinarna niespodzianka. W trakcie menu degustacyjnego mieliśmy okazję spróbować pięciu dań, które okazały się wariacją tak wielu wspaniale połączonych smaków, że moje podniebienie wprost oszalało!
Poniżej zdjęcie deseru – kremu angielskiego z pieprzem seczuańskim, limonką i świeżym grejpfrutem. Mistrzostwo!
Nasza dziewczynka – fanka pasty z sosem pomidorowym dostała taką jego prześlicznie skomponowaną wersję.
Obłędnie wygląda ta zapiekanka chyba mam już pomysł na obiad.
Cieszę się! Dziękuję
Niech przypadkiem ktoś nie pomyśli, że to danie jest daniem jednogarnkowym. Jest prze-mega-dużo-garnkowym Oby wyszło smaczne.