Fantastyczne mięso, które dzięki marynacie jest kruche i bardzo smaczne
Co potrzeba:
- 1,5 kg-1,6 kg królika,
- 200 g świeżych lub mrożonych grzybów,
- 6 plasterków pomidorów suszonych,
- 400 g śmietanki 30%,
- 1/3 kostki masła (kostka 200 g)
Co potrzeba na marynatę:
- 8 łyżek oleju,
- 5 łyżek sosu sojowego ciemnego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 pełne łyżeczki musztardy francuskiej
Wykonanie:
Składniki na marynatę mieszamy w większym pojemniku. Królika
porcjujemy na kawałki, płuczemy, osączamy z wody, wkładamy do marynaty, mieszamy tak, żeby cały był nią pokryty, na co
najmniej 12 godzin. Jeśli macie mrożone grzyby, należy je wcześniej rozmrozić. Zamarynowanego królika przekładamy wraz z marynatą do garnka nadającego się do
pieczenia w piekarniku, dajemy masło, grzyby, suszone pomidory pokrojone w paski, przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego
do 170⁰C,
pieczemy 45 minut na termoobiegu. Po tym czasie odwracamy, pieczemy 20 minut.
Wlewamy śmietankę, pieczemy jeszcze 15 minut.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1