Królik w marynacie pieczony z grzybami i suszonym pomidorem

 

Królik w marynacie pieczony z grzybami i suszonym pomidorem

Fantastyczne mięso, które dzięki marynacie jest kruche i bardzo smaczne

Co potrzeba:

  • 1,5 kg-1,6 kg królika,
  • 200 g świeżych lub mrożonych grzybów,
  • 6 plasterków pomidorów suszonych,
  • 400 g śmietanki 30%,
  • 1/3 kostki masła (kostka 200 g)

Co potrzeba na marynatę:

  • 8 łyżek oleju,
  • 5 łyżek sosu sojowego ciemnego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 pełne łyżeczki musztardy francuskiej

Wykonanie:

Składniki na marynatę mieszamy w większym pojemniku. Królika porcjujemy na kawałki, płuczemy, osączamy z wody, wkładamy do marynaty, mieszamy tak, żeby cały był nią pokryty, na co najmniej 12 godzin. Jeśli macie mrożone grzyby, należy je wcześniej rozmrozić. Zamarynowanego królika przekładamy wraz z marynatą do garnka nadającego się do pieczenia w piekarniku, dajemy masło, grzyby, suszone pomidory pokrojone w paski, przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C, pieczemy 45 minut na termoobiegu. Po tym czasie odwracamy, pieczemy 20 minut. Wlewamy śmietankę, pieczemy jeszcze 15 minut.

Smacznego :))

królik, suszone pomidory, grzyby, śmietanka 30%, musztarda francuska, sok z cytryny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1