Ariana | Blogger | X X X X
  • sobota, 19 lutego 2022

    Śniadanie - zapiekane tosty

      


     

    Jest to śniadanie z serii: „czyścimy lodówkę”, możesz użyć czerstwego chleba albo chałki, przygotowanie zajmuje nie więcej niż 30 minut.

    Będziesz potrzebować:
    duża porcja dla dwóch osób

    • 6 kromek chleba albo chałki (ja użyłam tostowego, może być czerstwy)
    • pół szklanki mleka 
    • 1 pomidor
    • pół małej cebulki
    •  łyżeczka masła 
    • 4 plasterki ulubionego sera (ja zazwyczaj używam cheddar albo mozzarelli) 
    • 2 liście sałaty rzymskiej
    • 2 jajka
    • kilka plasterków boczku 
    • sól oraz pieprz

    sos aioli

     
    chleb maczany w mleku, obsmażamy na maśle. Pomidory i cebulę kroimy w kostkę podsmażamy. 

    W małym kubeczku robimy sos aioli albo inny ulubiony sos np. Cezar, jeżeli nie macie zbyt dużo czasu to 3łyżeczki majonezu zmieszaj z 1 łyżeczką ulubionej musztardy.

    Dno naczynia żaroodpornego smarujemy minimalną ilością masła.
    Układamy pierwszą kromkę obsmażonego pieczywa, smarujemy małąilością sosu, na kromkę kładziemy kilka łyżeczek obsmażonych pomidorów z cebulką, plasterek sera (najlepiej cheddar albo mozzarellę) i kolejną kromkę chleba - całość powtarzam do momentu aż skończą się składniki 😅

    Całość zapiekamy w piekarniku 200, aż do rozpuszczenia się sera (długość pieczenia jest zależna od tego jaki ser został użyty).

    W międzyczasie smażymy jajko sadzone oraz boczek na chrupko.

    Upieczoną kanapkę układamy na sałacie najlepiej rzymskiej (jest super chrupiąca) na piętrową kanapkę leci jajko sadzone  oraz chips/ puder (pokruszony) z boczku. 

    smacznego!