Sernik Nowojorski z polewą mascarpone i konfiturą to istny raj dla podniebienia :). Bardzo prosty w przygotowaniu. Przepis na niego dostałam od mojej przyjaciółki i na pewno zostanie ze mną na długo :). To zdecydowanie najbardziej kremowy sernik jaki w życiu jadłam, jeden z ulubionych obok sernika z mlekiem w proszku. Polecam serdecznie..
Składniki na spód:
- 100 gram masła
- 200 gram owsianych ciasteczek
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera sernikowego z wiaderka dobrej jakosci
- 4 duże jaja
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 gram cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- Ziarenka z jednej laski wanilii
- opcjonalnie otarta skórka z 1 małej cytryny
Składniki na polewę:
- 3 łyżki śmietany 30%
- 250 gram serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki ulubionej konfitury lub dżemu, u mnie wiśniowa
Przygotowanie:
- przygotowanie spodu: ciasteczka miksujemy drobno a następnie mieszamy z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę ciasteczkową którą równomiernie rozprowadzamy i ugniatamy w tortownicy. Gotowy spód wstawaimy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej : Do miski przekładamy ser, wsypujemy cukier, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, śmietanę oraz miąsz z laski wanilii. Wszystkie składniki krótko miksujemy aż się łądnie połączą i powstanie jednolita masa.
- tortownicę dokładnie owijamy od spodu i po bokach folią aluminiową ponieważ sernik będziemy piec w kąpieli wodnej.
- do owiniętej folią tortownicy przelewamy gotową masę serową.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni grzanie (góra -dół), w między czasie w czajniku zagotowujemy wodę. Gdy piekarnik się nagrzeje blachę od piekarnika umieszczamy na najniższej półce. Zalewamy ją wrzątkiem na wysokośc ok 2-3 cm a następnie wstawiamy naszą szczelnie owiniętą w folię aluminiową tortownicę, zamykamy piekarnik i w tej temperaturze pieczemy ciasto 10 minut.
- Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy nasz sernik przez 90 minut.
- Po upieczeniu odchylamy drzwiczki piekarnika i zostawaimy tam sernik do całkowitego ostygnięcia.
- przygotowanie polewy: do miseczki przekładamy mascarpone, śmietankę oraz cukier puder. Mieszamy aż powstanie jednolita, kremowa masa. Ostudzony sernik wyciągamy z piekarnika, ściągamy folię. Po jego wierzchu rozprowadzamy naszą polewę a następnie robimy wzorek z konfitury.
- gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.
Zdjęcia







To również jeden z moich ulubionych serników
Cudownie kremowy
Ależ nabrałam na niego teraz ochoty.
Pyszny sernik, goście się zachwycali
Witam, pomyślałam sobie czy można zamiast owijać formę folia aluminiową to może włożyć formę do 2 formy silikonowej i potem dopiero do kompieli wodnej, czy tak można?
Może Pani spróbować
W jaki sposób folia jest owinięta w środku czy na zewnątrz i czy trzeba przykryć cały czy tylko boki ? i Całą tortownicę mam kłaść do wody na dużej blachach ?
folią owijamy na zewnątrz tortownicy. Jej boki i spód, szczelnie tak aby woda nie dostała się do środka. Na dużą blachę od piekarnika wlewamy wrzątek i na nim układamy owiniętą folią aluminiową tortownicę. Tak jak jest podane w przepisie
Czy zamiast tortownicy może być prostokątna blaszka? Jeśli tak, to w jakich wymiarach?
może być mała prostokątna lub kwadratowa. np o wymiarach 24×24 cm
Wszystko ok, ale sernik nowojorski robi się na serkach philadelphia. Niewstety ser w wiaderku to nie to samo, zupełnie inny smak i konsystencja, więc nie ma nic wspólnego z sernikiem nowojorskim
to proszę sobie zamienić ser z wiaderka na philadelphia i po problemie
Zastanawiam się czy można ten sernik upiec w piekarniku, który ma funkcję pary. Czy trzeba będzie wstawiać go do kąpieli wodnej? Funkcja ma 3° nasycenia parą i jak otwieram piekarnik to naprawdę jest tam mokro. Robił ktoś w ten sposób?
Ja bym spróbowała upiec
piekłam, sernik wyszedł super, już planuję powtórzyć na 25.11 na Katarzynki, dzięki
Wszystko ok ale sernik nowojorski robi się na kremowych serkach, typu Philadelphia. Niestety ten w wiaderkach ma zupełnie inny smak i konsystencję więc po prostu jest to zwykły sernik
Niestety nie wyszedł absolutnie kremowy
robiłam dokładnie jak w przepisie
Dobry, ale nie kremowy