Grecka sałatka z fetą i oliwkami to moja błyskawiczna propozycja na szybką przystawkę, kiedy spodziewacie się gości. Tą sałatkę z fetą, oliwkami, papryką i pomidorami przygotujecie w kilka chwil.

Kiedy myślimy o kuchni śródziemnomorskiej, nasuwa się wiele smakowitych skojarzeń, a jednym z nich jest niezwykła sałatka z fetą i oliwkami. To danie, które łączy w sobie wyraziste smaki, świeże składniki i aromatyczne przyprawy, tworząc prawdziwy festiwal smaków.

Sałatka grecka z fetą i oliwkami to doskonały wybór na każdą okazję, czy to jako lekki posiłek, przekąska na przyjęciu, czy dodatek do grillowanych dań. Ta sałatka to prawdziwa symfonia smaków, w której każdy składnik gra swoją rolę. Ser feta nadaje jej delikatności i kremowej konsystencji, oliwki wnoszą nutę słoności, a świeże warzywa dostarczają chrupkości i soczystości. W połączeniu z aromatycznym dressingiem na bazie oliwy z oliwek i przypraw, ta sałatka staje się prawdziwym dziełem sztuki kulinarnej.

Obejrzyj nasze filmy:

Jednak smak to nie jedyny atut sałatki greckiej z fetą i oliwkami. To również danie bogate w składniki odżywcze. Oliwki dostarczają zdrowych tłuszczów, a ser feta jest źródłem białka i wapnia. Dzięki świeżym warzywom, takim jak pomidory, ogórki i czerwona cebula, ta sałatka jest także doskonałym źródłem witamin i minerałów.

Ja przygotowują ją klasycznie z odrobiną oliwy, ale możecie zrobić też jakiś sos z dodatkiem bazylii, oregano. Do sałatki idealnie pasują grzanki czosnkowe, albo chlebek ziołowy. Wystarczy po upieczeniu postawić go obok sałatki i każdy będzie sobie rwał kawałek chleba.

Grecka sałatka z fetą i oliwkami składniki

  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 2 pomidory
  • 15 czarnych oliwek
  • 200g sera feta
  • 3 ogórki gruntowe
  • 4 łyżki oliwy
  • 150g miksu sałat
  • 1/2 niewielkiej cebuli

To są składniki, które miałem w domu, możecie je oczywiście wymienić na inne, albo dodać coś od siebie. Zastąpcie na przykład czarne oliwki zielonymi, albo dodajcie odrobinę żółtej papryki dla wzbogacenia koloru sałatki.

Najlepiej jest przygotować sałatkę na chwilę przed podaniem, aby sałata była chrupiąca, w przeciwnym razie może namoknąć od soku wypływające z pomidora, albo ogórka.

Grecka sałatka z fetą i oliwkami przepis

Miks sałat wkładamy do miski. Z papryki wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy ją w dużą kostkę. Jeśli chodzi o zielonego ogórka, to możecie go obrać, albo pozostawić ze skórką wcześniej dokładnie myjąc. Kroimy go plasterki, albo półplasterki. Wszystko zależy od jego grubości. Pomidory kroimy na pół, następnie znów na pół i przy pomocy łyżki wyciągamy gniazda nasienne. Jeśli tego nie zrobimy sałatka stanie się bardzo wodnista. Pomidora kroimy w kostkę.

Cebulę kroimy w bardzo, bardzo cienkie piórka, oliwki możemy pokroić w plasterki, albo na połówki. Feta powinna być pokrojona w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy z odrobiną oliwy.

Do tej sałatka idealnie pasuje chlebek czosnkowy, spróbujcie będzie wyśmienite.

Grecka sałatka z fetą i oliwkami to moja błyskawiczna propozycja na szybką przystawkę, kiedy spodziewacie się gości. Tą sałatkę z fetą, oliwkami, papryką i pomidorami przygotujecie w kilka chwil.
Grecka sałatka z fetą i oliwkami to moja błyskawiczna propozycja na szybką przystawkę, kiedy spodziewacie się gości. Tą sałatkę z fetą, oliwkami, papryką i pomidorami przygotujecie w kilka chwil.

Smacznego!