Pieguski w wersji KETO? Jak najbardziej. 🙂 Te ciasteczka z czekoladą mogą z powodzeniem wejść w skład diety ketogenicznej, jeśli im pozwolisz. Wystarczy kilka drobnych modyfikacji możesz cieszyć się tym popularnym przysmakiem do kawy lub herbaty.
Keto pieguski, czyli przepis na ekspresowy umilacz weekendowej kawy
To są najprostsze keto ciasteczka w dziejach ludzkości…! 😀 Nadszedł piątek, początek weekendu, więc nie byłabym sobą gdybym nie zmajstrowała czegoś słodkiego… Tym bardziej, że po południu zapowiadają się goście. 🙂 No więc trzeba by do kawki coś postawić. Pomyślałam o ciasteczkach i na szybko wymieszałam kilka składników i siup do piekarnika. I wiecie co? Te ciasteczka są właśnie idealne na taką przekąskę do kawy czy herbaty. Inspiracją były oczywiście słynne pieguski. No bo co najszybciej dorzucić do ekspresowych ciasteczek, żeby je trochę podrasować? Ano kawałeczki czekolady… 😀 U mnie wersji z czekoladą ciemną, czekoladą białą i z miksem obu. Trudno się zdecydować które lepsze… 😛
Ketogeniczne pieguski – składniki
Chyba najbardziej w tym przepisie lubię to, że keto pieguski robią się właściwie same. Wystarczy dosłownie miska i rózga/trzepaczka. 🙂
A oto składniki, które weszły w skład keto piegusków:
Jajka
Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Keto słodzidło
Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.
Mąka kokosowa
Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. W deserach oraz ciastach, a także omletach sprawdza się jednak wyśmienicie.
Białko roślinne
Wzbogacają ciasto o dodatkową porcję białka. U mnie jest to akurat białko grochu, które wykazuje wyjątkowo dobroczynne działanie dla naszych jelit. Ogólnie, białko zawiera ważne dla funkcjonowania całego organizmu aminokwasy, pozwalające utrzymać zdrowie i dobre samopoczucie. Wspomaga także układ trawienny, krwionośny oraz procesy metaboliczne. Można je zastąpić jakimkolwiek innym białkiem roślinnym lub – jeśli nie stosujesz diety wegetariańskiej lub wegańskiej – także białkiem pochodzenia zwierzęcego, na przykład kolagenem.
Czekolada
U mnie w postaci dropsów czekoladowych w wersji białej i ciemnej. Zamiast dropsów można jednak posiekać ulubioną gorzką lub niskowęglowodanową czekoladę na kawałki i dodać do ciastek w takiej postaci. Jeśli macie trudności z dostaniem białej czekolady w wersji niskowęglowodanowej lub unikacie nabiału, polecam zrobić własną keto białą czekoladę.
Spulchniacz
W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów. Ewentualną i zdecydowanie bardziej naturalną alternatywą będzie kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu).
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
No to kto się skusi? 😀
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Pieguski
Składniki
- 3 szt. jajka
- 3 łyżki białko grochu lub inne białko roślinne albo peptydy kolagenowe
- 2 łyżki mąka kokosowa
- 4 łyżki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 14 g czekolada gorzka lub niskowęglowodanowa w formie dropsów lub małych kawałków
- 14 g biała czekolada w formie dropsów lub małych kawałków
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki wymieszać do połączenia. Powinna powstać w miarę gęsta masa. Łyżką nabierać porcję ciasta i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Powinno wyjść ok. 14 ciastek. Do ciastek powtykać dropsy czekoladowe. Piec przez ok. 12 – 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ciasteczka urosną, ale się nie przyrumienią.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.