Bardzo lubię złotą polską jesień, a nalewka z dyni mi o niej przypomina. Przepis który warto znać. No i ten smak… mniam, mniam 🙂
Ze względu na to, że jest to pierwszy przepis na nalewkę na tym blogu mam do Ciebie bardzo wielką prośbę: napisz w komentarzu pod tym artykułem czy chciałbyś więcej takich przepisów. Z góry dziękuję.
Czas wykonania: 1 – 2 h
Ilość porcji: 0,7 l – 40%
Składniki:
500 g dyni pokrojonej w kostkę
500 ml wódki 40%
5 goździków
¼ kawałka kory cynamonowej
½ łyżeczki świeżego imbiru
125 ml przegotowanej wody (pół szklanki)
110 g cukru (1/2 szklanki)
Przygotowanie:
Dynię (najlepiej bardzo dojrzałą) wydrążyć, obrać i pokroić w kostkę (1-2 cm).
Przyprawy; goździki, cynamon (z nim ostrożnie), imbir oraz kostkę dyni wsypać do słoika 1,5 – 2 litrowego. Całość zalać połową litra wódki. Tym razem zdecydowałem się na użycie wódki zamiast spirytusu, ponieważ dynia nie jest soczysta, więc mniejsza stężenie alkoholu wystarczy do ekstrakcji składników roślinnych (wydobycia smaku i koloru dyni).
Słoik szczelnie zakręcić, aby alkohol nie wyparował i całość odstawić na 2 tygodnie w ciepłe oraz słoneczne miejsce. Co kilka dni można wstrząsnąć słojem.
Po 2 tygodniach maceracji odcedzić dynię, a uzyskany płyn zwany nalewem przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy i wlać do słoika.
Następnie w połowie szklanki wody w małym garnku rozpuścić pół szklanki cukru i tak uzyskany roztwór po ostygnięciu dodać do nalewu. Alternatywą dla tego rozwiązania jest zasypanie wcześniej uzyskanej dyni cukrem i próbę odzysku wchłoniętego alkoholu.
Po kolejnym tygodniu oczekiwania przelać klarowną część nalewki za pomocą wężyka do butelek.
Do pełni smaku i aromatu nalewka potrzebuje leżakować minimum 3 miesiące, ale z autopsji wiem, że już następnego dnia po filtracji ma piękny pomarańczowy kolor i niepowtarzalny dyniowy smak.
Krok po kroku:
![]() 1. Obrać i pokroić dynię |
![]() 2. Do słoika wsypać przyprawy |
![]() 3. Dodać dynię |
![]() 4. Zalać całość alkoholem |
![]() 5. Odcedzić dynię |
![]() 6. Przefiltrować do butelek |
Pobierz wersję do druku: