Wiosenne serowe kulki
Wiosenne serowe kulki
Polecam super smaczny przepis na chrupiące, zielone kulki z twarogu i mrożonego zielonego groszku.Przygotowanie tego dania zajmie Wam tylko kilka minut. Wiosenne kulki są przepyszne jeszcze gorące, ale też bardzo smaczne również na zimno. Do tego przepisu użyłam twaróg typu ricotta i zielony mrożony groszek firmy Hortex. Świeżo zebrany zielony groszek jest natychmiast zamrażany tuż po zbiorach i to właśnie dzięki temu zachowuje piękny zielony kolor, witaminy oraz smak. Dzięki mrożonkom Hortex można łatwo i szybko przygotować nasze ulubione danie o smaku zielonej wiosny i lata.
SKŁADNIKI
- 250 g twarogu ricotta
- 200 g zielonego groszku Hortex
- mała cebula
- 1 jajko
- szczypta soli
- 20 g tartego żółtego sera
- 3 łyżki bułki tartej (i jeszcze trochę na panierkę)
- 2 łyżki drobno pokrojonej kiełbaski, boczku lub szynki
- papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ugotować groszek: podsmażyć poszatkowaną cebulę, dodać mrożony groszek, szklankę wody, sól do smaku i gotować do miękkości ( około 15 minut ). Gotować pod przykryciem, wówczas zachowa swój piękny zielony kolor.
- Ugotowany groszek odcedzić i 3/4 zmiksować blenderem. Resztę się doda w całości, żeby sobie latał tu i tam jakiś groszek.
- Na patelni podsmażyć pokrojony w drobne kawałki boczek lub inne wędliny.
- Rozgnieść twaróg widelcem, dodać jajko i wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
- Dodać resztę składników i wszystko dokładnie połączyć ze sobą
- Formować z tak uzyskanej masy nieduże kulki wielkości jajka
- Obtoczyć każdą kulkę w bułce tartej
- Ułożyć na papierze do pieczenia
- Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarnika do uzyskania złotego koloru
SMACZNEGO :)
Przepis dodany do akcji kulinarnej
