Bułeczki razowe nadziewane, wędliną, groszkiem i serem
Bułeczki razowe nadziewane wędliną, groszkiem i serem
Pyszne i zdrowe są świetne na śniadanie, kolację czy też jako kanapki do pracy lub w podróży. Nadziewane wędliną, serem i zielonym groszkiem. Do tego przepisu użyłam zielony mrożony groszek firmy Hortex. Jest najlepszy bo świeżo zebrany groszek jest natychmiast zamrażany tuż po zbiorach i to właśnie dzięki temu zachowuje piękny zielony kolor, witaminy oraz smak. Dzięki mrożonkom Hortex można łatwo i szybko przygotować nasze ulubione danie o smaku zielonej wiosny i lata. Można sobie zrobić zapas i wykorzystać w dowolnej chwili. Jeśli chcecie coś do picia do bułeczek to polecam najlepsze smaczne i zdrowe soki Hortex do wyboru do koloru- pychota.
SKŁADNIKI
150 g mąki pszennej
150 g mąki razowej
10 g świeżych drożdży
170 ml letniej wody
2 łyżki oleju z oliwek
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
mrożony groszek Hortex
10g żółtego sera
10g wędlin
przecier pomidorowy
papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Od 170 ml wody odlać pół szklanki, dodać cukier i rozpuścić drożdże. Odstawić na 15 minut pod przykryciem.
Do mąki dodać sól, pozostałą wodę, rozpuszczone drożdże i olej.
Wyrabiać ciasto przez kilka minut po czym odstawić do wyrośnięcia na minimum 5 godzin.
Po upływie tego czasu podzielić ciasto na 8-10 części.Każdą część spłaszczyć na placek,posmarować środek odrobiną przecieru pomidorowego, dodać plasterek sera, wędliny, łyżeczkę zielonego groszku.Najlepszy groszek to mrożony firmy Hortex. Wystarczy obgotować w wodzie przez 9 minut i gotowe.Ja dodaję do gotowania szczyptę cukru,jest wtedy jeszcze smaczniejszy.
Każdy kawałek z nadzieniem
zalepić jak pierożek, uformować kulkę. Układać na papierze do pieczenia zachowując odstęp ( bułeczki urosną )
Piec w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez około 15 minut