0 0
Kurczak pieczony z imbirem

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej:

Lub możesz po prostu skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Dostosuj porcje:
1.8 - 2 kg bio kurczak
1.5 łyżeczki imbir mielony
1 łyżeczka tymianek suszony
1.5 łyżeczki sól
0.5 łyżeczki pieprz kolorowy
2 ząbki czosnek
1 łyżeczka papryka słodka
1 łyżka olej rzepakowy
0.5 szt cytryna
2 łyżeczki sos sojowy jeżeli nie masz można zastąpić 2 łyżeczkami "magi"

Kurczak pieczony z imbirem

Cechy:
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
Kuchnia:
  • 110 minut
  • Porcje 5
  • Łatwe

Składniki

Opis

Udostępnij

Przypieczona, chrupiąca, pachnąca przyprawami skórka i niezwykle soczyste mięso. Taki właśnie jest kurczak pieczony z imbirem.

To mój patent na kurczaka idealnego, zawsze się udaje i – co dla mnie bardzo ważne- bardzo apetycznie wygląda. Dobrze skomponowana mieszanka przypraw sprawia, że jest pyszny w smaku. Nie jest mdły i suchy jak kurczaki z innych przepisów, których kiedyś próbowałam.

 Kurczak pieczony z imbirem często trafia u nas na stół w postaci sobotniego lub niedzielnego obiadu. Przyznaję jednak, że cały kurczak to spora porcja i my pomimo tego, że jest pyszny nie jesteśmy w stanie zjeść go w całości. Mięso, które zostaje wykorzystuję do innych przepisów na przykład do tych meksykańskich fajitas albo azjatyckich pierożków.

Kurczak pieczony z imbirem- gotujemywdomu.pl

Kurczak pieczony z imbirem- gotujemywdomu.pl

(Visited 1 188 times, 1 visits today)

Kroki

1
Gotowe

Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Delikatnie nakłuwamy wykałaczką lub czubkiem noża wystające bez skóry fragmenty mięsa. UWAGA by nie naciąć lub nie przekłuć skóry, bo nieładnie popęka pod wpływem temperatury.

2
Gotowe

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni- grzałki góra i dół. Kratkę do wstawienia formy wkładamy w środkowy poziom.

3
Gotowe

W moździerzu rozgniatamy wszystkie suche przyprawy -tymianek, papryka, sól, pieprz, czosnek, imbir oraz ząbki czosnku. Dodajemy olej i jeszcze chwilę wszystko razem rozcieramy.

4
Gotowe

Całego kurczaka dokładnie nacieramy powstałą marynatą. Pamiętajmy, aby natrzeć go również w środku. Kurczaka przekładamy do formy lub naczynia, w którym będziemy go piec.

5
Gotowe

Cytrynę dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Połowę cytryny kroimy na pół, a następnie na grube plastry. Układamy je w formie po bokach w pustych miejscach.

6
Gotowe

Wkładamy formę z kurczakiem do nagrzanego piekarnika i pieczemy, aż zacznie wytapiać się tłuszcz - około 45 minut.

7
Gotowe

Do wytopionego tłuszczu i soku z cytryn dodajemy sos sojowy i polewamy tym całego kurczaka. Ponownie zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze koło 45-55 minut ( w zależności od piekarnika) aż skórka będzie chrupiąca i przypieczona , co jakiś czas polewając kurczaka wytopionym sosem.

8
Gotowe

Smacznego!

Pstrąg łososiowy pieczony z cytryną i rozmarynem- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Pstrąg łososiowy pieczony z cytryną i rozmarynem
Wiosenna sałatka- gotujemywdomu.pl
następny
Wiosenna sałatka z wędzonym kurczakiem
Pstrąg łososiowy pieczony z cytryną i rozmarynem- gotujemywdomu.pl
poprzedni
Pstrąg łososiowy pieczony z cytryną i rozmarynem
Wiosenna sałatka- gotujemywdomu.pl
następny
Wiosenna sałatka z wędzonym kurczakiem

W tym miejscu dodaj swój komentarz