Składniki
- 4 łyżki cukier brązowy
- 1 łyżka olej sezamowymożna zastąpić zwykłym olejem i podsmażyć na nim chwilę 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki woda
- 4 łyżki sos sojowy
- 1 łyżka ocet ryżowy
- 1 łyżka sos sojowy jasny
Opis
Czasami oprócz zwykłego sosu sojowego mam ochotę zjeść danie z sosem, który będzie mi smakował tak jak sos azjatycki, który jadłam z różnymi daniami podczas wakacji w Azji.
Długo szukałam smaku idealnego. Zaczęłam od gotowych sosów z półek typu „kuchnia azjatycka”, „dania azjatyckie”- niestety nie znalazłam tego czego szukałam. Później wiele razy, na różne sposoby, z przeróżnych przepisów znalezionych w internecie robiłam sos w domu. Nie były idealne, ale w końcu nastał ten dzień kiedy udał mi się idealny sos azjatycki! Taki jak na Tajwanie <3
Ten sos można oczywiście wykorzystywać do różnych dań. Ja najczęściej jem go jako dodatek do sushi albo do tych azjatyckich pierożków.
Skład jest prosty, a smak naprawdę zachwyca!
Kroki
1 Gotowe | W małym rondelku zagotowujemy wodę z cukrem. Gotujemy około 5 minut, aż powstanie lepka ciecz. |
2 Gotowe | Do rondelka dodajemy pozostałe składniki, wszystko dokładnie mieszamy. Zagotowujemy i od razu zdejmujemy z ognia. |
3 Gotowe | Podajemy lekko przestudzone, żeby się nie poparzyć. Smacznego! :) |
2 Comments Ukryj komentarze
Nie sądziłem, że tak łatwo można go odtworzyć w domowych warunkach
Gotowanie potrafi zaskoczyć
A jaka satysfakcja jak samemu można zrobić coś, co tak obłędnie smakuje! 