Sałata rzymska z grillowaną cieciorką w towarzystwie czosnkowego dipu jogurtowego to moje super food numer 1. Sałata rzymska z grillowaną cieciorką jest pożywna, zdrowa i można przygotować ją na wiele sposobów.
Tak przygotowana sałata rzymska to sałatka, która śmiało może zastąpić obiad nie tylko w ciepłe dni.
Z pewnością znajdę więcej fanów #bolubięzdrowo* którzy skorzystają z tego prostego i zdrowego przepisu.
A jakie jest twoje super food?
#BOLUBIĘZDROWO
– to nowa akcja którą rozpoczęłam niedawno na Instagramie, aby wspierać zdrowy tryb odżywiania, oraz zbierać wszystkie zdrowe przepisy w jednym miejscu:
INNE PYSZNE SAŁATKI TU NA BLOGU:
CARPACCIO Z BURAKA Z HALLOUMI
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
KREWETKI Z MANGO I CHIPSAMI Z PARMEZANU
KOSTKA RUBIKA – MELON, ARBUZ I FETA Z MIĘTĄ
SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ
FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI
CARPACCIO Z ARBUZA Z RZODKIEWKĄ I MIĘTĄ
SAŁATKA Z RUKOLI I SZPARAGÓW NA CARPACCIO Z BURAKA
SAŁATKA Z BOBU Z SEREM HALLOUMI
BÓB KARMAZYNOWY Z BURRATĄ I MANGO
SAŁATKA Z MELONA I ARBUZA Z HALLOUMI
SAŁATA RZYMSKA Z GRILLOWANĄ CIECIORKĄ:
– Smaczna
– Szybka i łatwa w przygotowaniu
– Zdrowa i sycąca
– Genialna na kolacje
– Odpowiednia na obiad nie tylko w ciepłe dni
ILOŚĆ PORCJI: 1
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT
SKŁADNIKI:
– Sałata rzymska mini
– Mozzarella – 5 mini kulek
– Cieciorka gotowana – 4 łyżki
– Ogórek gruntowy
– Roszponka – garść
– Marynowana czerwona cebula / Cebula mała czerwona, łyżka octu ryżowego, łyżka wody, odrobina cukru i soli /
– Jogurt naturalny gęsty
– Ząbek czosnku
– Świeżo mielony pieprz czarny do smaku
– Świeżo mielona sól himalajska do smaku
PRZEPIS:
1. Cebulę marynowaną najlepiej mieć już gotową w lodówce, przygotowaną dzień wcześniej.
Ale jeśli nie posiadasz to pokrój cebulę w pióra, przełóż do miseczki, dodaj ocet wodę oraz sól i cukier, zamieszaj i odstaw do lodówki na godzinę.
2. Jogurt naturalny przełóż do miseczki, wciśnij przez praskę ząbek czosnku, posól i popieprz do smaku i dobrze wymieszaj. Nałóż do małej miseczki do serwowania dipów.
3. Liście mini sałaty rzymskiej poukładaj na około miseczki z dipem, pozostałą rzymską sałatę pokrój drobniej i dodaj na całe liście.
4. Cieciorkę odsącz z zalewy i zrumień na suchej patelni. Dodaj do sałatki.
5. Ogórka umyj i pokrój w plasterki, mozzarellę przekrój na pół i wszystko dołóż do całości. Dodaj kilka listków roszponki.
6. Na koniec dołóż marynowaną cebulkę, popieprz i posól do smaku najlepiej świeżo mielonym zarówno pieprzem jak i solą.
SAŁATA RZYMSKA Z GRILLOWANĄ CIECIORKĄ
SKŁADNIKI
- 1 Sałata rzymska mini
- Mozzarella – 5 mini kulek
- Cieciorka gotowana – 4 łyżki
- Ogórek gruntowy
- Roszponka – garść
- Marynowana czerwona cebula / Cebula mała czerwona, łyżka octu ryżowego, łyżka wody, odrobina cukru i soli /
- Jogurt naturalny gęsty
- Ząbek czosnku
- Świeżo mielony pieprz czarny do smaku
- Świeżo mielona sól himalajska do smaku
PRZEPIS
- Cebulę marynowaną najlepiej mieć już gotową w lodówce, przygotowaną dzień wcześniej. Ale jeśli nie posiadasz to pokrój cebulę w pióra, przełóż do miseczki, dodaj ocet wodę oraz sól i cukier, zamieszaj i odstaw do lodówki na godzinę.
- Jogurt naturalny przełóż do miseczki, wciśnij przez praskę ząbek czosnku, posól i popieprz do smaku i dobrze wymieszaj. Nałóż do małej miseczki do serwowania dipów.
- Liście mini sałaty rzymskiej poukładaj na około miseczki z dipem, pozostałą rzymską sałatę pokrój drobniej i dodaj na całe liście.
- Cieciorkę odsącz z zalewy i zrumień na suchej patelni. Dodaj do sałatki.
- Ogórka umyj i pokrój w plasterki, mozzarellę przekrój na pół i wszystko dołóż do całości. Dodaj kilak listków roszponki.
- Na koniec dołóż marynowaną cebulkę, popieprz i posól do smaku najlepiej świeżo mielonym zarówno pieprzem jak i solą.
