jajka 5 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, aromat migdałowy 2 krople, palma miękka 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki duże węgierki 70 dag
Jajka, cukier, aromat migdałowy, miękki tłuszcz mikserem utrzeć z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.
Do masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć składniki na gładkie i dość gęste ciasto.
Keksówki silikonowe 20x11 cm, do form wyłożyć ciasto, łyżką wygładzić, do ciasta włożyć duże połówki śliwek.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 40 minut, w formach ciasto wystudzić,ciasto można polać lukrem, polewą ale nam smakuje bez dodatków - bardzo łatwe, szybkie i jednocześnie bardzo delikatne, aromatyczne ciasto ucierane ze śliwkami idealne na każdą okazję........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz