Pyszne wafle w 3 smakach
Wafle i trufle to zdecydowanie moje ulubione domowe małe słodkości. Do listy najpyszniejszych domowych wafli z całym przekonaniem dopisuję również i te. Idealnie przeplatają się w nich trzy smaki: mleczny, czekoladowy i orzechowy. Są wspaniałe, idealnie słodkie i dość syte. Ten ostatni punt sprawia, że są również bardzo podzielne. Polecam:)
- 5 suchych wafli
- 1 szkl. mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 400 g masła
- 4 szkl. mleka w proszku, pełnego
- 100 g czekolady deserowej lub mlecznej
- 2 łyżki kakao
- 100 g mielonych orzechów
Masło roztapiamy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz mleko. Zwiększamy nieco moc panika i doprowadzamy całość do wrzenia. Zdejmujemy z palnika od razu po zagotowaniu. Odkładamy do całkowitego przestudzenia.
Do zimnej masy przesiewamy mleko w proszku, dokładnie mieszamy. Dodajemy pokruszony na drobno jeden wafel/andrut.
Masę rozkładamy po równo do 3 miseczek. Jedną z nich mieszamy z orzechami. Do drugiej dodajemy kakao i startą na wiórki czekoladę. Trzecią pozostawiamy bez zmian.
Na tacce lub dużej desce rozkładamy arkusz papieru do pieczenia. Kładziemy jeden wafel i rozprowadzamy na nim masę białą. Przykrywamy drugim waflem. Następnie wykładamy masę czekoladową i przykrywamy kolejnym waflem. Rozprowadzamy masę orzechową, wyrównujemy i kładziemy na niej ostatni, czwarty wafel.
Całość przykrywamy kolejnym arkuszem papieru do pieczenia i obciążamy solidną deską do krojenia. Odkładamy w chłodne miejsce na co najmniej kilka godzin. Kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki. Przechowujemy w lodówce.

O fajne nigdy takich 3 smakowych nie jadłam, to jest mój plan na sobotę
To będzie pyszna sobota
Samym wzrokiem się najadam. Uwielbiam takie słodkie przekąski
Bardzo mi miło
Te wafelki są rewelacyjne 
Super przepis, moje dzieci uwielbiają ciastka a to jest idealnie rozwiązanie :))
Dzieci będą z takich wafli zachwycone
Czy mleko granulowane będzie ok?
Nie, chodzi o mleko w proszku pełne.
Orzechy laskowe czy obojętnie jakie?
Mogą być włoskie, mogą być laskowe. Ja często używam laskowych.
Super, dziękuję. Spróbuję zrobić. U mnie w rodzinie teściowa robi wafle z wiśnią, którymi wszyscy się zachwycają może te również znajdą zwolenników
Trzymam kciuki aby tak właśnie było

PS. Wafle z wiśnią brzmią bardzo ciekawie
ratunku masa się zwarzyła
Nie pamiętam już konsystencji tej masy, ani nigdy mi się ona nie zwarzyła, więc szczerze mówiąc nie wiem co poradzić.
Niekiedy masa maślana (jak np w przypadku ciasta z kawowymi biszkoptami), po dodaniu mleka w proszku, może wyglądać na lekko zwarzoną, ale po dalszym mieszaniu nabiera właściwej konsystencji. Może tutaj też wystarczy dodać do końca mleko i wymieszać dokładnie?
smaczne i szybko się robi, zamiast orzechów to dodałam masło orzechowe
Oooo, jak ciekawie z tym masłem orzechowym