Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Pierogi

Ruskie pierogi

Aktualizacja: 22 sie, 2020 · Opublikowany: 23 sie, 2012 · przez Anna · 18 komentarzy

Skocz do przepisu

Ruskie pierogi to w zasadzie nasz narodowy specjał, choć nazwa może zmylić. Mimo że to nasz klasyczny przepis to niestety, żeby zjeść dobre pierogi w restauracji, trzeba mieć niesłychanie dużo szczęścia! Lepiej więc przygotować je w domu. Podaję dziś przepis na fantastyczne ciasto pierogowe, które oczywiście nadaje się do każdego rodzaju nadzienia, nie tylko do ruskich. Nadzienie jest równie pyszne, lekko kwaśny twaróg, ziemniaki i dużo podsmażonej cebulki, która nadaje cudowny smak. Wszystko solidnie doprawione świeżo mielonym pieprzem. To, co może być najgorsze w ruskich pierogach, to mdły i nijaki smak. Wyśmienicie smakują podane ze szklanką maślanki lub zsiadłego zimnego mleka. Spróbujcie również pierogów odsmażanych, są rewelacyjne. Polecam!

📖 Przepis

ruskie pierogi
Print Pin
4,50 z 2 głosów

Ruskie pierogi

Pyszne pierogi!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiady
Porcji 8
Przygotowanie 45 minuty minuty
Gotowanie 5 minuty minuty
Całkowity czas 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 600 g mąki pszennej + do podsypania
  • 1 średnie jajko
  • 300 ml bardzo gorącej wody
  • 1 szczypta soli

Składniki na farsz

  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 500 g twarogu (ja daję pół na pół tłusty z półtłustym)
  • dużo świeżo mielonego pieprzu
  • sól
  • 3 średnie cebule (pokrojone w drobną kostkę)
  • kilka łyżek oleju do smażenia cebulki + kilka do garnka z wodą
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Przy wyrabianiu ciasta posiłkuję się maszyną do pieczenia chleba. Wszystkie składniki (według kolejności  wkładam do maszyny i nastawiam program do wyrabiania ciasta na makaron. Jeśli robicie to ręcznie, to odmierzoną ilość mąki wysypujemy na blat, powstanie górka, na środku robimy wgłębienie "krater". Wbijamy do wgłębienia jajka i porcjami dolewamy gorącą wodę, szybko zagniatając ciasto. Ciasto powinno być dobrze wyrobione. Będzie bardzo elastyczne miękkie, ale nie powinno kleić się do rąk. Nie przesadzajcie z podsypywaniem dodatkowej mąki, bo ciasto będzie zbyt twarde.
  • Ciasto powinno "odpocząć około 15 - 20 minut przykryte wilgotną ściereczką lub schowane w foliowym woreczku, lekko uchylonym, aby nie zaparzyło się.
  • W czasie kiedy ciasto odpoczywa możemy przygotować farsz. Proponuję dzień wcześniej ugotować ziemniaki i po ugotowaniu jeszcze gorące utłuc na pure, zostawić do wystygnięcia. Można również po wystudzeniu zmielić. Przechować do następnego dnia w lodówce.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulkę do uzyskania złocisto brązowego koloru.
  • Do dużej miski włożyć przygotowane ziemniaki. Przetrzeć twaróg, dodać ¾ przestudzonej cebuli. Dodać sól i świeżo mielony pieprz wszystko dokładnie wymieszać. Sprawdzić smak, w razie konieczności dodać więcej soli i pieprzu, smak powinien być bardzo wyrazisty.
  • Odciąć kawałek ciasta i rozwałkować na cienki placek. Ja wałkuję ciasto robotem - grubość numer 3. Szklanką lub innym okrągłym naczyniem wycinać kółka, nakładać porcję farszu, zlepić brzegi pieroga. Układamy na posypanym mąką blacie, można przykryć je ściereczką aby nie obsychały przed gotowaniem.
  • W dużym garnku zagotować wodę z solą i dodatkiem kilku łyżek oliwy, nie będą się sklejać. Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę, zmniejszamy ogień, delikatnie mieszamy aby nie przykleiły się do dna garnka. Pierogi gotujemy porcjami ok. 5 minut, pilnując, aby woda nie zaczęła zbyt mocno się gotować. Wyjmujemy łyżką cedzakową, polewamy pozostałym tłuszczem i smażoną cebulką. Smacznego!
ruskie pierogi ułożone na blacie jedne za drugim
Ruskie pierogi
kolorowa cebula

Więcej Przepisy na pierogi

  • pierogi z jagodami i malinami
    Pierogi z jagodami i malinami
  • pierogi z kurkami
    Pierogi z kurkami
  • pierogi z serem
    Pierogi z serem
  • pierogi ze szpinakiem II
    Pierogi ze szpinakiem II

Komentarze

    4,50 from 2 votes

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. SteFi napisał

    29 października, 2022 at 7:06 am

    4 gwiazdki
    Przepis jak najbardziej poprawny. Lecz o wiele lepszy smak będzie z bogato dodanym do farszu majerankiem. Same pierogi należy okraszać naprawdę dobrym zesmażonym wędzonym boczkiem wraz z cebulką. Pieprz w pierogach ruskich musi być odważny. Proporcja ziemniaki do sera (koniecznie tłustego) lepsza będzie ok. 7,5 do 4,5. Ziemniaki w mundurkach będą tutaj kolejnym odkryciem. Przesmażonej cebuli, pieprzu i majeranku musi być sporo we farszu.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      31 października, 2022 at 5:29 pm

      Dziękuje za podzielenie się cennymi poradami 🙂
      Jeśli chodzi o ilość pieprzu to jestem raczej zwolennikiem, żeby każdy dodał go tyle ile uważa, nie wszyscy lubią ostre smaki ;). Wybór twarogu, to w zasadzie też indywidualna sprawa i jeśli ktoś zwraca uwagę na kalorie, to jednak wybierze ten chudy.
      Pierogi z dodatkiem majeranku, to oczywiście opcja, którą osobiście znam i lubię, choć w większej części naszego kraju jada się pierogi bez jego dodatku, to wersja pochodząca z kuchni kresowej, tutaj link do przepisu na pierogi z dodatkiem majeranku, czosnku i odrobiny kminku.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego 🙂

      Odpowiedz
  2. Eva napisał

    27 lutego, 2021 at 2:26 pm

    5 gwiazdek
    Super!!!!😊

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 marca, 2021 at 1:12 pm

      Dziękuję i smacznego 😁

      Odpowiedz
  3. Krzych napisał

    09 września, 2012 at 10:29 pm

    świetny pomysł z tą maszyną do chleba, a już wałkowanie robotem nr 3 to majstersztyk- w ten sposób to pierogi można lepic codziennie!
    To coś jak parzenie kapusty na gołąbki w mikrofalówce, 2x5 minut na pełnej mocy i można zawijac, bez ślęczenia nad garem i parzenia po 2 listki:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 września, 2012 at 12:00 am

      Dziękuję Ci bardzo! to rewelacja z tą mikrofalówką:) bardzo mi ułatwi przygotowanie gołąbków do których się przymierzam...
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        10 września, 2012 at 12:03 am

        Niezamaco:) wykrój głąb i na talerzyku włóż, raz głąbem na dół, a raz do góry nogami drania i gotowe.

        Odpowiedz
  4. Justyna Siewiera napisał

    24 sierpnia, 2012 at 12:01 pm

    Rewelacja, uwielbiam takie cudeńka :), a przepis już drukuję!

    Odpowiedz
  5. karmel-itka napisał

    23 sierpnia, 2012 at 6:45 pm

    piekne zdjęcia!
    ruskie lubię najbardziej ;]

    Odpowiedz
  6. Ola napisał

    23 sierpnia, 2012 at 10:10 am

    dobre ruskie nadzienie serio ciężko zrobić, by nie przepieprzyć i idealnie doprawić 😉 osobiście przepadam i moglabym wsuwać te podsmażone na tłuszczyku cały czas

    Odpowiedz
  7. Magda napisał

    23 sierpnia, 2012 at 10:00 am

    Jaka armia pierogów 😀 Uwielbiam ruskie a taaak dawno ich nie jadłam 🙂

    Odpowiedz
  8. Anna napisał

    23 sierpnia, 2012 at 9:36 am

    Przystawka do makaronu przydaje się bardzo i to do wielu kulinarnych wyczynów 🙂 Bardzo ułatwiają pracę.
    Produkcja masowa ruskich pierogów jest u mnie konieczna ze względu na największego fana tego dania (mąż), więc zazwyczaj idzie produkcja powyżej 100 szt. Jeśli zrobicie zbyt dużą ilość pierogów można je zamrozić. Pamiętając o tym, aby ułożyć je na tacce lub talerzu, delikatnie przelać tłuszczem żeby się nie skleiły, ułożyć drugą warstwę, Owinąć całość folią spożywczą, zamrozić. Będzie jak znalazła na błyskawiczny obiad.:)
    Pozdrawiam Ania

    Odpowiedz
  9. Fabryka odkryć Kulinarnych Mniammm napisał

    23 sierpnia, 2012 at 9:30 am

    Jak dla mnie inne pierogi mogłyby już nie istnieć, tylko ruskie rules 🙂 niestety małżon jest mięsożerny więc kiedy się sposobię do lepienia 200 ruskich muszę też wyprodukowac mięsne co by mu paszczę zamknąć 🙂 pozdrawiam kami ps piękne zdjecia

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 sierpnia, 2012 at 9:52 am

      Z lepieniem pierogów mamy podobną sytuację:) Jak robię ruskie, to muszę zrobić jeszcze 100- tkę np. ze śliwkami, bo dzieci jednak preferują te drugie. Wytrwałości w lepieniu 🙂 pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  10. Madame Edith napisał

    23 sierpnia, 2012 at 9:05 am

    Wyglądają fantastycznie!
    Masz bardzo przydatne urządzenie do ciasta/makaronu. Bardzo chciałabym takie mieć.
    Zjadłabym porcję Twoich pierogów z wielką przyjemnością. Mogą być nawet bez dodatków, byleby były 🙂

    Odpowiedz
  11. Basia napisał

    23 sierpnia, 2012 at 8:39 am

    Domowe pierogi nie mają sobie równych, są po prostu najlepsze i nic tego nie zmieni 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  12. Rybka zwana Martą napisał

    23 sierpnia, 2012 at 7:56 am

    Pierogi po horyzont... Fantastycznie się prezentują.

    Odpowiedz
  13. Małgorzata napisał

    23 sierpnia, 2012 at 7:49 am

    Jaka pokaźna kolekcja pierożków:)
    Chętnie bym się skusiła na takie cudeńka!

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.