Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Serniki

Sernik lekko kokosowy

Aktualizacja: 12 gru, 2018 · Opublikowany: 9 paź, 2014 · przez Anna · 12 komentarzy

Skocz do przepisu

Kto chętny na pyszny kremowy sernik z dodatkiem wiórków kokosowych i musu z czekolady? Taki deser z dobrą kawą na tarasie w pełnym jesiennym słońcu to sama przyjemność.

Spód przygotowałam w wersji błyskawicznej z rozdrobnionych kruchych ciastek jest to najprostszy i najszybszy sposób na jego zrobienie! Przygotowanie masy serowej jak zwykle jest banalnie proste, należy pamiętać tylko o dwóch punktach udanego sernika. Pierwszy to temperatura składników potrzebna do przygotowania sernika. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Wystarczy, że potrzebne produkty wyjmiecie z lodówki na godzinę przed przygotowaniem, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Drugą ważną sprawą jest mieszanie składników. W przypadku sernika nie wolno napowietrzać masy, ponieważ zbyt napowietrzona masa serowa bardzo urośnie podczas pieczenia, a po upieczeniu niestety opadnie. Dlatego też ser z dodatkami mieszamy krótko i tylko do połączenia składników! To tyle wskazówek praktycznych, a o fantastycznym smaku sernika z cudownym lekkim musem, który można wykorzystać do innych deserów, musicie przekonać się sami. Zaopatrzcie się we wszystkie potrzebne produkty i zapraszam do upieczenia.

📖 Przepis

sernik lekko kokosowy
Print Pin
5 z 4 głosów

Sernik lekko kokosowy

Kokos i czekolada to super połączenie!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Gotowanie 1 godzina godzina 15 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na spód

  • 150 g kruchych ciastek czekoladowych
  • 30 g masła
  • 20 g ciemnej czekolady
  • 20 g białej czekolady

Składniki na masę serową

  • 530 g twarogu półtłustego lub tłustego (trzykrotnie mielonego)
  • 120 ml śmietany 18 %
  • 120 ml mleczka kokosowego
  • 3 średnie jajka
  • 50 g wiórków czekoladowych
  • 170 g cukru
  • 15 ml likieru kokosowego
  • 3 łyżki mąki pszennej

Składniki na mus czekoladowy

  • 120 g białej czekolady
  • 120 g ciemnej czekolady
  • 2 średnie jajka
  • 25 g drobnego cukru
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka wody
  • 200 ml śmietany 18 %
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie spodu

  • Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Ciasta rozdrobnić w malakserze, dodać masło z czekoladą, wymieszać.
  • Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, przygotować dwa kawałki folii aluminiowej, ułożyć je na krzyż na środek postawić formę, folię zawinąć na boki ku górze formy, dobrze docisnąć, należy zrobić to dokładnie ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
  • Na dno formy wysypać przygotowaną mieszankę z ciastek, delikatnie ubić, odstawić. Piekarnik nagrzać do 150 st C. Zagotować wodę.

Przygotowanie masy serowej

  • W misce miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową.
  • Całość zmiksować do połączenia, pamiętajcie! masy serowej nie należy zbyt długo ubijać, aby się niepotrzebnie nie napowietrzyła. Masę przelać na przygotowany spód.
  • Do żaroodpornego naczynia wlać gorącą wodę, wstawić do niego formę z sernikiem, sernik piec przez 75 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu wyjąć sernik z piekarnika, ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez całą noc.

Przygotowanie musu

  • Czekoladę połamać na kawałki dodać masło, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę wymieszać rózgą, przestudzić.
  • Żelatynę rozpuścić w łyżce gorącej wody dodać do rozpuszczonej czekolady, wymieszać. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę w połowie ubijania stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając
  • Do masy czekoladowej dodać po jednym żółtku mieszając po każdym, na koniec dodać w trzech porcjach ubitą pianę z białek delikatnie wymieszać. Na schłodzony sernik nałożyć przygotowany mus czekoladowy, górę sernika udekorować wiórkami z czekolady.
  • Sernik przechowujemy w lodówce.
  • Smacznego!
sernik lekko kokosowy
sernik lekko kokosowy

Więcej Przepisy na serniki

  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
    Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • sernik czekoladowo-kokosowy
    Sernik czekoladowo-kokosowy
  • serniczek migdalowy
    Serniczek migdałowy
  • sernik z czekolada i bananami
    Sernik z czekoladą i bananami

Komentarze

    5 from 4 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Przemysław napisał

    27 października, 2014 at 2:55 pm

    Bardzo lubię sernik kojarzy mi się on ze świętami. Jednak sernika kokosowego jeszcze nie jadłem, dlatego trzeba będzie nadrobić zaległości i spróbować go sobie zrobić i skonsumować. Przepis się przyda bardzo dziękuję na pewno go wykorzystam w przyszłości.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 października, 2014 at 9:05 am

      Zapraszam do wypróbowania, serniczek jest bardzo delikatny. Na święta będzie idealny 🙂

      Odpowiedz
  2. gin napisał

    11 października, 2014 at 7:00 pm

    Wygląda bajecznie, z takim musem czekoladowym musiał smakować bosko 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 października, 2014 at 9:25 pm

      O tak!mus jest obłędny, a z sernikiem pycha 🙂

      Odpowiedz
  3. Sebastian napisał

    11 października, 2014 at 4:41 pm

    Sernik koksowy? O rany! Tak, tak. Uwielbiam. Ciekawy przepis. Na pewno wypróbuję.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 października, 2014 at 9:29 pm

      Jeśli lubisz kokosowe smaki to koniecznie wypróbuj:) Smacznego!

      Odpowiedz
  4. JUSTYNA napisał

    10 października, 2014 at 11:32 am

    5 gwiazdek
    Mniammmm...sernik powinien nazywać się "królewski", bo prezentuje się znakomicie, no i super wskazówki co do mieszania-napowietrzenia masy serowej :)nie wiedziałam!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 października, 2014 at 9:22 pm

      Dziękuje 🙂 Sernik jest bardzo prosty, a wygląda i smakuje naprawdę królewsko 😉

      Odpowiedz
  5. Magda napisał

    10 października, 2014 at 8:16 am

    5 gwiazdek
    Hej! Świetna robota z tymi przepisami 🙂 Naprawdę jest w czym wybierać i tylko się zastanawiać kiedy to wszystko wypróbować jak i nie przytyć z 20 kg od razu, bo będzie problem ;D Na "pierwszy ogień" pójdzie sernik, który w niedzielę zaserwuję Teściom 😉 W sumie nie wiem czy wcześniej sami go nie zjemy. Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 października, 2014 at 9:27 pm

      Cieszę się, że moja brudna choć smaczna robota może się na coś przydać 😉 Serniczek z pewnością będzie smakował Teściom :)) Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  6. Dagooshya napisał

    09 października, 2014 at 10:39 pm

    5 gwiazdek
    Piękne zdjęcia, sernik prezentuje się smakowicie 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 października, 2014 at 9:24 pm

      Bardzo dziękuję 🙂 Zapraszam do wypróbowania przepisu jest super!

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.