Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Biszkopty

Biszkopt makowy

Aktualizacja: 22 cze, 2020 · Opublikowany: 7 gru, 2016 · przez Anna · 5 komentarzy

Skocz do przepisu

Kolejny przepis na biszkopt, tym razem biszkopt makowy, który będzie idealny jako baza do świątecznych wypieków. Przygotowanie biszkoptu nie jest trudną sprawą. Wspaniałą sprawą jest to, że nie trzeba namaczać i mielić maku, ponieważ w tym przepisie wykorzystujemy całe i suche ziarenka.

biszkopt-makowy
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🛎️ Ważne
  • 💭 Wskazówki
  • 🎂 Inne biszkopty
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru drobnego
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 g mąki ziemniaczanej czyli 1 duża łyżka z górką
  • 150 g maku niebieskiego całego

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Dno formy o średnicy 22 lub 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować .
  • Do miski przesiać mąki, proszek do pieczenia, wymieszać, dodać mak.
  • Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, następnie zacząć dodawać po jednej łyżce cukru cały czas ubijając na najwyższych obrotach, po dodaniu ostatniej łyżki cukru ubijać jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodać żółtko po żółtku cały czas miksując.
  • Składniki suche dodać w trzech porcjach, mieszać bardzo delikatnie łopatką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, formę wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Biszkopt pieczemy przez około 35-45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i upuścić (w formie) z wysokości około 60 cm, odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Kiedy biszkopt będzie już zimny, nożem delikatnie odkroić brzegi od formy, odpiąć obręcz, biszkopt przekroić na 3 lub 4 blaty.

🛎️ Ważne

Jak w każdym przepisie na biszkopt podkreślam to co najważniejsze! Składniki powinny być w temperaturze pokojowe! Chodzi tutaj o jajka, należy wyjąć je z lodówki najlepiej kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowania biszkoptu. Oczywiście najczęściej zdarza się tak, że zapominamy o tym, ale to nic nie szkodzi, wystarczy, że jajka włożycie do ciepłej wody na kilkanaście minut, aby się ogrzały.

Biszkopt jest bardzo makowy, jeśli nie chcecie maku, aż tak dużo to zmniejszcie jego ilość.

💭 Wskazówki

Najważniejszym elementem biszkoptu jest dobrze ubita piana z białek oczywiście z dodatkiem cukru. Można powiedzieć, że podstawą dobrego biszkoptu jest masa bezowa. W przepisie na biszkopt idealny nie używam proszku do pieczenia, ale tutaj troszkę obawiałam się, że mak może być zbyt dużym obciążeniem i dla pewności dodałam łyżeczkę proszku. Biszkopt wyszedł bardzo wysoki (upiekłam w formie o średnicy 23 cm) urósł na wysokość około 8 centymetrów. Mogłam więc przekroić go na cztery balaty. Jeśli tylko lubicie mak, to biszkopt będzie Wam smakował, naprawdę jest pyszny, osobiście bardzo lubię wyczuwalne ziarenka maku! W następnym wpisie zaproponuje Wam tort na bazie biszkoptu makowego.

🎂 Inne biszkopty

Oczywiście zapraszam również po przepis na klasyczny biszkopt idealny, biszkopt kakaowy, a osoby uczulone na gluten mogą skorzystać z przepisu na biszkopt bezglutenowy.

  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • biszkopt-kakaowy
    Biszkopt kakaowy
  • biszkopt bezglutenowy
    Biszkopt bezglutenowy
  • Biszkopt piernikowy z kremem
    Biszkopt piernikowy z kremem

📖 Przepis

biszkopt-makowy
Print Pin
4,20 z 5 głosów

Biszkopt makowy

Biszkopt z dodatkiem maku to świetna podstawa do świątecznego tortu.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 45 minuty minuty
Całkowity czas 55 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 150 g cukru (drobnego)
  • 120 g mąki pszennej (tortowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 g mąki ziemniaczanej (czyli 1 duża łyżka z górką)
  • 150 g maku niebieskiego (całego)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Dno formy o średnicy 22 lub 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować .
  • Do miski przesiać mąki, proszek do pieczenia, wymieszać, dodać mak.
  • Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, następnie zacząć dodawać po jednej łyżce cukru cały czas ubijając na najwyższych obrotach, po dodaniu ostatniej łyżki cukru ubijać jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodać żółtko po żółtku cały czas miksując.
  • Składniki suche dodać w trzech porcjach, mieszać bardzo delikatnie łopatką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, formę wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Biszkopt pieczemy przez około 35-45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i upuścić (w formie) z wysokości około 60 cm, odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Kiedy biszkopt będzie już zimny, nożem delikatnie odkroić brzegi od formy, odpiąć obręcz, biszkopt przekroić na 3 lub 4 blaty.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!
Biszkopt po całkowitym wystudzeniu można zamrozić. Przed zamrożeniem należy szczelnie owinąć go folią spożywczą.
Biszkopt makowy

Więcej Przepisy na biszkopty i ciasta biszkoptowe

  • kostka biszkoptowa z pianka jezynowa
    Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową
  • biszkopt z pianka matcha i malinami
    Biszkopt z pianką matcha i malinami
  • mleczna kanapka
    Mleczna kanapka
  • wuzetka cynamonowa
    Wuzetka cynamonowa

Komentarze

    4,20 from 5 votes (5 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Jula napisał

    26 listopada, 2017 at 9:50 pm

    Acha! I mak był mielony.

    Odpowiedz
  2. Jula napisał

    26 listopada, 2017 at 9:48 pm

    Upiekłam. Wyszedł świetny! Mimo, że w tortownicy 25 cm i nie zmieniałam ilości składników. Upuściłam z wys.tych 60 cm z duszą na ramieniu, ale przeżył. Dzięki za przepis! Mam w planie upiec jeszcze kakaowy i oczywiście ten idealny.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 listopada, 2017 at 10:40 pm

      Wspaniale, mam nadzieję, że pozostałe przepisy również będą tak smakowały jak i ten 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
      • Gomi napisał

        14 maja, 2019 at 2:23 am

        Pani Aniu.
        Jak Pani tak ładnie kroi biszkopt? Czy może go trochę podmrozić, żeby się nie kruszył?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          14 maja, 2019 at 9:13 am

          Krojenie biszkoptu to zawsze wyzwanie, mam problem z równym ukrojeniem blatów 😉 Oczywiście, jest na to sposób. Po pierwsze, nitką rozciągniętą w dwóch dłoniach, można zaznaczyć grubość i poziom odcinanych blatów, następnie bardzo ostrym długim nożem odcinamy blaty. Zaczynam od obkrojenia zaznaczonego poziomu wokół całego biszkoptu, a następnie należy posuwać się coraz głębiej. Przydaje się talerz obrotowy, na którym wygodnie obracamy biszkopt. Inny sposób, to krojenie biszkoptu przy pomocy noża strunowego z regulowanym poziomem struny.
          Biszkopt powinien być całkowicie wystudzony, mrożenia przed krojeniem nie próbowałam, ale można przetestować. Biszkopt to ciasto, które zawsze odrobinkę będzie się kruszyło podczas krojenia, dlatego też tak ważny jest ostry nóż. Pozdrawiam serdecznie.

          Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami
  • syrop z pedow sosny II
    Syrop z pędów sosny II

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.