Ingredients
-
Na tofu marynowane
-
200g Tofu naturalne
-
2 łyżki Sos sojowy
-
1 łyżka Ocet ryżowy
-
1 łyżka Sos sriracha
-
1 łyżka Masło orzechowe
-
1 łyżka Cukier
-
1 ząbek Czosnek
-
1 cm Imbir
-
Na dressing
-
1 łyżka Sos sojowy
-
1 łyżka Olej
-
2 łyżki Sok z limonki
-
1 łyżeczka Sezam
-
1 łyżeczka Cukier
-
1 łyżeczka Sos sriracha
-
Na sałatkę
-
4 garści Ulubiona sałata
-
1/4 sztuki Marchew
-
1/2 sztuki Ogórek
-
1 sztuka Mango
-
Dodatkowo
-
do posypania Orzeszki ziemne
-
do posypania Zielona cebulka
-
do posypania Kolendra
Tajska sałatka z tofu
Ostatnio na YouTube bez przerwy oglądam ludzi, którzy mieszkają za granicą. Uwielbiam patrzeć jak wygląda inna kultura, inne życie, inne dania… No i właśnie, tyle się naoglądałem ostatnio Tajlandii, że tajskiej kuchni mi się zachciało. I tak własnie, na pierwszy ogień poszła tajska sałatka z tofu, która swoim smakiem, pomimo kwarantanny, przeniosła mnie tysiące kilometrów dalej…
Jaka jest ta tajska sałatka?
Jest to cudowna mieszanka smaków. Spotykają się tutaj słony, słodki, ostry i kwaśny, grając na naszych kubeczkach smakowych i tworząc niesamowitą symfonię. Pomimo użycia sosu sriracha, sama sałatka nie jest ostra! Wszystkie smaki są zbalansowane, dzieki czemu nie pali Cię w buzi z ostrości i nie wykręca od kwaśności. To jest po prostu petarda.
Sałatka tajska – z czym będzie najlepsza?
Ja spałaszowałem ją bez dodatków, ale świetnie sprawdzą się kryzysowe podpłomyki z patelni, chlebki naan, czy bezglutenowy chleb z mąki gryczanej lub chleb z kaszy gryczanej.
Jeśli masz zajawkę na sałatki, to koniecznie zaraz po tej, musisz spróbować sałatkę z falafelem oraz sałatkę z boczniakami. Więcej pomysłów na sałatki, znajdziesz u mnie klikająć -> przepisy na sałatki
Składniki
Na tofu marynowane |
|
Tofu naturalne: 200g | |
Sos sojowy: 2 łyżki | |
Ocet ryżowy: 1 łyżka | |
Sos sriracha: 1 łyżka | |
Masło orzechowe: 1 łyżka | |
Cukier: 1 łyżka | |
Czosnek: 1 ząbek | |
Imbir: 1 cm | |
Na dressing |
|
Sos sojowy: 1 łyżka | |
Olej: 1 łyżka | |
Sok z limonki: 2 łyżki | |
Sezam: 1 łyżeczka | |
Cukier: 1 łyżeczka | |
Sos sriracha: 1 łyżeczka | |
Na sałatkę |
|
Ulubiona sałata: 4 garści | |
Marchew: 1/4 sztuki | |
Ogórek: 1/2 sztuki | |
Mango: 1 sztuka | |
Dodatkowo |
|
Orzeszki ziemne: do posypania | |
Zielona cebulka: do posypania | |
Kolendra: do posypania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Tofu marynowaneCzosnek oraz imbir obierz i posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Tofu pokrój w kostkę i obtocz w marynacie. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnię (możesz posmarować delikatnie olejem) i smaż tofu w obu stron na złoty kolor. Jeśli chcesz, możesz tofu upiec w piekarniku. Gotowe, złociste tofu odstaw na bok do przestygnięcia. |
2
Gotowe
|
Dressing |
3
Gotowe
|
Składanie sałatkiDo miski wrzuć posiekaną sałatę (u mnie była to sałatarzymska). Marchewkę pokrój w bardzo cienkie paski. Możesz do tego użyć specjalnej obieraczki. Mango pokrój w plastry, a ogórka w półksiężyce. Dodaj gotowe warzywa do sałaty. Dorzuć tofu, polej dressingiem, posyp orzeszkami ziemnymi, posiekaną cebulką zieloną oraz kolendrą i... gotowe! |
Jakie składniki na dressing?
Są podane w składnikach
Widzę, że jest problem z wyświetlaniem składników na urządzeniach mobilnych. Postaram się to jak najszybciej poprawić, tymczasem zapraszam na wersję komputerową
Mmm ta sałatka jest super! Na pewno jeszcze do niej wrócę
Co to za sos sriracha
Taki sos
Ostry sos, delikatnie czosnkowy 
Zrobiłam te sałatkę z lekkimi modyfikacjami, ale musze przyznać, że wyszla genialnie!
Ja z lenistwa dałam gotową mieszankę sałat z marchewką, tofu było wędzone i zrobiłam je z przepisu na ,,tofu zmieniające życie”, czyli w panierce z mąki ziemniaczanej i podsmażone w sosie (są przepisy na necie). Polecam baaardzo.
Ta sałatka świetnie sprawdza się do lunchboxa do pracy! Często ją robimy chociaż dla córki zamiast tofu dodaje fileta z kurczaka bo nie smakuje jej tofu w żadnej postaci