Ukryj menu

Śledzie w oleju z orzechami i śliwkami

SKŁADNIKIKOMENTARZE

Śledzie w oleju ze śliwkami i orzechami – smaczna sałatka śledziowa, idealna na święta, Sylwestra i jako prosta przekąska na co dzień.

Jak przygotować śledzie w oleju z orzechami i śliwkami?

Śledzie to klasyka, która daje wiele możliwości smakowych. W tym przepisie łączą się z suszonymi śliwkami, chrupiącymi orzechami włoskimi i szalotką. Całość dopełnia olej i odrobina soku z limonki, który dodaje świeżości i podkreśla smak składników. To doskonała propozycja na świąteczny stół, na Sylwestra ale sprawdzi się także jako przekąska na co dzień.


SKŁADNIKI

6 sztuk płatów śledziowych solonych

10 sztuk śliwki kalifornijskiej

1 limona

20g orzechów włoskich

2 szalotki

pieprz kolorowy mielony

olej


Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie, najlepiej przez noc w lodówce. Po wymoczeniu, odsączamy i kroimy płaty w paski o szerokości 1-2cm.

Szalotkę obieramy i kroimy w piórka lub w drobną kostkę, tak jak lubimy.

Śliwki kroimy w cienkie paski. Orzechy siekamy, ale nie za drobno.

Wszystkie składniki dzielimy na pół i układamy w misce dwie warstwy, naprzemiennie: śledzie, szalotkę, śliwki i orzechy. Każdą warstwę przyprawiamy pieprzem i skrapiamy sokiem z limonki.

Na koniec całość zalewamy olejem, tak aby przykryły składniki i wstawiamy do lodówki.

Zapisz

Kategorie

PrzekąskiRyby

Zobacz również

Śledzie z suszonymi pomidorami i czosnkiem

sledzie-z-suszonymi-pomidorami-i-czosnkiem

Śledzie z rodzynkami czerwonym pieprzem i limonką

sledzie-z-rodzynkami-czerwonym-pieprzem-i-limonka

Tatar ze śledzi, buraków, ogórków i szalotki  

tatar-ze-sledzi-burakow-ogorkow-i-szalotki

Śledź orientalny z marynowanym imbirem, sosem sojowym, czerwoną cebulą

sledz-orientalny-z-marynowanym-imbirem-sosem-sojowym-czerwona-cebula

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.