Śledzie w oleju ze śliwkami i orzechami – smaczna sałatka śledziowa, idealna na święta, Sylwestra i jako prosta przekąska na co dzień.
Jak przygotować śledzie w oleju z orzechami i śliwkami?
Śledzie to klasyka, która daje wiele możliwości smakowych. W tym przepisie łączą się z suszonymi śliwkami, chrupiącymi orzechami włoskimi i szalotką. Całość dopełnia olej i odrobina soku z limonki, który dodaje świeżości i podkreśla smak składników. To doskonała propozycja na świąteczny stół, na Sylwestra ale sprawdzi się także jako przekąska na co dzień.

SKŁADNIKI
6 sztuk płatów śledziowych solonych
10 sztuk śliwki kalifornijskiej
1 limona
20g orzechów włoskich
2 szalotki
pieprz kolorowy mielony
olej

Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie, najlepiej przez noc w lodówce. Po wymoczeniu, odsączamy i kroimy płaty w paski o szerokości 1-2cm.
Szalotkę obieramy i kroimy w piórka lub w drobną kostkę, tak jak lubimy.
Śliwki kroimy w cienkie paski. Orzechy siekamy, ale nie za drobno.
Wszystkie składniki dzielimy na pół i układamy w misce dwie warstwy, naprzemiennie: śledzie, szalotkę, śliwki i orzechy. Każdą warstwę przyprawiamy pieprzem i skrapiamy sokiem z limonki.
Na koniec całość zalewamy olejem, tak aby przykryły składniki i wstawiamy do lodówki.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.