

Pavlova - Składniki:
150 ml białek225 g cukru
łyżeczka wódki
400 g śmietanki kremówki 30%
fix do ubijania śmietany (opcjonalnie)
ok. 350 g owoców (np. maliny, jagody, borówki, truskawki)
Pavlova - Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając partiami (najlepiej po jednej łyżce) stopniowo dodajemy cukier. Na końcu wlewmy wódkę.

Śmietankę ubijamy (jeżeli używamy fixu dodajemy go pod koniec ubijania).
Na wystudzony krążek bezy wykładamy ok. 2/3 ubitej śmietanki, posypujemy częścią owoców i przykrywamy drugim krążkiem bezy. Wierzch dekorujemy pozostałą częścią bitej śmietany i owoców. Chłodzimy w lodówce.
Wskazówki:
Aby beza wyszła idealna:-w białkach nie może znaleźć się nawet odrobina żółtka
-naczynie w którym ubijamy powinno być czyste i suche
-białka jaj nie mogą być zbyt świeże
-jajka powinny mieć temperaturę pokojową