Pyszne wegetariańskie spaghetti z pieczonym brokułem w kremowym pesto zrobionym na bazie awokado. Pieczone warzywa dodają makaronowi dymnego posmaku.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Pieczony brokuł w roli głównej
Pieczony kalafior to rzecz standardowa i dobrze znana. Smakuje pysznie, orzechowo i ma kremową konsystencję. Pieczony brokuł jest rzadziej spotykanym składnikiem, a szkoda. Pieczenie dodaje mu charakteru i pięknego wyglądu.
Polecamy Waszej uwadze pieczonego brokuła, bo to naprawdę świetny sposób przygotowania tego pysznego warzywa. W tym daniu pieczony brokuł występuje w towarzystwie makaronu, ale równie dobrze można go zmiksować i zrobić z niego zupę krem.
W oryginale to danie jest wegańskie. Nasze spaghetti z pieczonym brokułem zrobiliśmy w wersji wegetariańskiej, gdyż lubimy kiedy w pesto jest ser. Przepis pochodzi z bloga Greenkitchenstories.com
Polecamy Wam przepis na sałatkę z komosy z brokułem, migdałami i pistacjami
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu spaghetti
- 1 mała cukinia
- 1 mały bakłażan
- 1/2 główki brokuła
- Garść pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki oliwy
- Sól
Pesto
- Garść szpinaku
- Garść bazylii (rażeni łodyżkami)
- Garść orzechów migdałowych
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 małe awokado
- 4 łyżki tartego parmezanu
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj cukinię, bakłażana, pomidorki, brokuła. Posiekaj cukinię i bakłażana w talarki, brokuła podziel na różyczki. Wyłóż warzywa na tackę do pieczenia. Dodaj do nich pomidorki. Skoro całość oliwą, posól, wymieszaj. Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut.
Krok 2
Zagotuj 3 litry wody, dobrze posól (1 łyżka). Włóż makaron, zmniejsz ogień i gotuj około 10 minut. Odcedź.
Krok 3
Przygotuj pesto. Włóż do misy miksera umyty szpinak, bazylię, dodaj migdały, parmezan, awokado, wlej oliwę, sok z cytryny. Zmiksuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 4
Przełóż pesto do makaronu. Wymieszaj. Podawaj z pieczonymi warzywami.
Smacznego!