Pyszne wegetariańskie spaghetti z pieczonym brokułem w kremowym pesto zrobionym na bazie awokado. Pieczone warzywa dodają makaronowi dymnego posmaku.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Pieczony brokuł w roli głównej

Pieczony brokuł jest lekko twardy, zwarty i aromatyczny. Nie rozpada się jak gotowany i nie ma tak intesywnego aromatu. Brokuła dobrze jest piec w wysokiej temperaturze

Pieczony kalafior to rzecz standardowa i dobrze znana. Smakuje pysznie, orzechowo i ma kremową konsystencję. Pieczony brokuł jest rzadziej spotykanym składnikiem, a szkoda. Pieczenie dodaje mu charakteru i pięknego wyglądu.

Polecamy Waszej uwadze pieczonego brokuła, bo to naprawdę świetny sposób przygotowania tego pysznego warzywa. W tym daniu pieczony brokuł występuje w towarzystwie makaronu, ale równie dobrze można go zmiksować i zrobić z niego zupę krem.

W oryginale to danie jest wegańskie. Nasze spaghetti z pieczonym brokułem zrobiliśmy w wersji wegetariańskiej, gdyż lubimy kiedy w pesto jest ser. Przepis pochodzi z bloga Greenkitchenstories.com

Polecamy Wam przepis na sałatkę z komosy z brokułem, migdałami i pistacjami

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1/2 główki brokuła
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy
  • Sól

Pesto

  • Garść szpinaku
  • Garść bazylii (rażeni łodyżkami)
  • Garść orzechów migdałowych
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 małe awokado
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj cukinię, bakłażana, pomidorki, brokuła. Posiekaj cukinię i bakłażana w talarki, brokuła podziel na różyczki. Wyłóż warzywa na tackę do pieczenia. Dodaj do nich pomidorki. Skoro całość oliwą, posól, wymieszaj. Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut.

Krok 2

Zagotuj 3 litry wody, dobrze posól (1 łyżka). Włóż makaron, zmniejsz ogień i gotuj około 10 minut. Odcedź.

Krok 3

Przygotuj pesto. Włóż do misy miksera umyty szpinak, bazylię, dodaj migdały, parmezan, awokado, wlej oliwę, sok z cytryny. Zmiksuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 4

Przełóż pesto do makaronu. Wymieszaj. Podawaj z pieczonymi warzywami.

Smacznego!