Klasyczne racuchy drożdżowe z jabłkami, cynamonem i cukrem pudrem. Idealne na nadchodzący Tłusty Czwartek :)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 10 g świeżych drożdży
- łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią
- 0/5 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 2 łyżki mleka
- szklanka maślanki lub kefiru
- łyżka masła
- jajko
- 2 duże kwaśne jabłka
- olej rzepakowy do smażenia
Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy, aż się rozpuszczą.
Dodajemy ciepłe mleko i łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut.
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia.
Maślankę roztrzepujemy z jajkiem.
Mąkę przesiewamy.
Dodajemy do niej cynamon, mokre składniki oraz rozczyn.
Mieszamy gładkie ciasto i odstawiamy na pół godziny.
Jabłka obieramy, kroimy w 1 cm plastry i wydrążamy środek z pestkami.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Jabłka moczymy w cieście i smażymy racuchy na rumiany kolor.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Najlepiej smakują na ciepło.
Smacznego :)
2 komentarze
Ciekawa jest taka wersja racuszków z całym plastrem jabłka – podoba mi się :)
Nasza ulubiona :)