Surówka to podstawa każdego mojego obiadu Nie wyobrażam go sobie bez co najmniej jednej. Bardzo często do surówek wykorzystuję kapusty. Są niedrogie, smaczne zarówno na ciepło, zimno, jak również surowe lub gotowane. W dodatku pasuje do nich prawie wszytko. Dziś surówka z kapusty czerwonej, marchewki i jabłka doprawiona jogurtem. Bardzo szybka w przygotowaniu, wystarczy wszystko zetrzeć na tarce
Surówka z kapusty czerwonej, marchewki i jabłka
Składniki:
- 1/4 kapusty czerwonej
- 2 marchewki
- 2 jabłka
- około 200 g jogurtu naturalnego (1/2 dużego kubeczka)
- pieprz
- sól
Kapustę czerwoną drobno szatkujemy. Możemy ją sparzyć, ale nie jest to konieczne. Żeby sparzyć kapustę przekładamy ją na sitko i przelewamy gorącą wodą, następnie pozostawiamy ją do odcieknięcia.
Marchewki i jabłka obieramy, z jabłek dodatkowo wycinamy gniazda nasienne. Ścieramy je razem z marchewką na tarce (u mnie na średnich oczkach).
Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy jogurt i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego
Nie pamiętam kiedy jadłem surówkę z czerwonej kapusty. Koniecznie muszę zrobić
Nie pamiętam kiedy jadłem surówkę z czerwonej kapusty. Koniecznie muszę zrobić!
Prosta a zdrowa
Kapustę czerwoną uwielbiam i jako źródło błonnika, witaminy C oraz antyoksydantów chętnie polecam moim pacjentom
Fajny przepis, bo prosty – takie lubię dawać w jadłospisach dla pacjentów i sama chętnie je wykorzystuję 
Dokładnie, a w dodatku jest łatwo dostępna i niedroga