•mąka pszenna 150 g / 180 g •masło 100 g / 120 g •cukier puder 50 g / 60 g •skórka z cytryny •żółtko
Kruszonka (+20% składników powyżej)
Jabłka
•jabłka 1 kg
•cukier kryształ 75 g
•masło 25 g
•cynamon 0,5 łyżeczki
•goździk 1 szt
Sposób przygotowania
Schłodzone masło posiekać z mąką i cukrem pudrem. Dodać żółtko oraz skórkę ze sparzonej cytryny. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175°C przez 15 minut. Obrane jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka dodajemy masło z cukrem i smażymy około 10 minut do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy jabłka, goździk i prażymy do momentu redukcji wody. Na koniec dodajemy cynamon i delikatnie mieszamy. Gotową masę dodajemy na upieczone ciasto i wyrównujemy. Na tarce ścieramy na grubych oczkach oddzieloną resztę ciasta i pieczemy w 175°C około 15-20 minut.