„Szufladki z mozzarellą ” , pierś indyka inaczej
Szufladki z indyka, pełne są mozzarelli i pesto , doskonałe połączenie Pierś z indyka jest dobrym mięsem , dla niektórych mega dobrym , my wolimy kurczaka , ale dobrze zrobiona jest oczywiście pyszna . Dietetyczne właściwości w połączeniu z zawartością białka i… tak dalej , o tym poczytajcie na blogach, dedykowanych zdrowemu odżywianiu
Ja jestem od rzeczy pysznych
Nieźle dzisiaj pojechałam ..ha , ha , a tak poważnie, to po prostu dzień pochmurny i jakoś wstęp ciężko idzie… , więc lepiej przejdę do przepisu
Składniki na ok 4 osoby :
- 0,5 kg piersi indyczej
- 1 duża kulka mozzarelli
- 4 łyżeczki czerwonego pesto
- 2-3 jajka
- bułka tarta do obtoczenia
- sól , pieprz do smaku
- olej do smażenia
Pierś indyczą kroimy na cztery , dość grube plastry , które delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa . Każdy plaster , solimy , pieprzymy ,smarujemy łyżeczką pesto . Układamy kawałek mozzarelli ( podzielona na cztery dość grube plastry ) dokładnie , jak skarpetki w szufladzie ( dlatego „szufladki”
) dociskamy . Uważnie , żeby mozzarella nie zjechała , obtaczamy w roztrzepanych jajkach ( jak schabowy
) , następnie w bułce tartej . Za każdym razem dociskając lekko panierkę . Odkładamy na 20 minut do lodówki , żeby zesztywniały . Smażymy na rozgrzanym oleju , z obu stron , do momentu aż szufladki staną się złociste . Podajemy na gorąco , tak żeby ser był ciągnący przy krojeniu
A z czym , to już sami zdecydujcie . Smacznego !