Przejdź do głównej zawartości

Grzaniec z białego wina / Mulled with white wine



Składniki / Ingredients:


2 szklanki wina białego wytrawne / 2 glasses of red wine dry
2 łyżki cukru trzcinowego / 2 tablespoons cane sugar
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej / 1/2 teaspoon nutmeg
sok z połowy mandarynki / juice of half a mandarin
garść rodzynek / handful of raisins
4 sztuki goździków / 4 pieces of cloves
0/5 łyżeczki imbiru / 0/5 teaspoon of ginger
szczypta rozmarynu / pinch of rosemary
1 plasterek mandarynki / 1 slice of mandarin
1 plasterek cytryny / 1 slice of lemon
miód / honey


Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 5 min, gotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: 2

Wlewamy wino do garnka. Dodajemy cukier, gałkę muszkatołową, goździki, sok z mandarynki, rodzynki, szczyptę rozmarynu i imbir. Gotujemy wino na wolnym ogniu cały czas mieszając (nie doprowadzamy wina do wrzenia). Wino wlewamy do kubeczków (przecedzamy je). Tuż przed podaniem dodajemy miodu (1 łyżeczka), plasterek mandarynki i cytryny. Gotowe :)

*****

We pour the wine into the pan and we add a sugar, nutmeg, mandarin juice, cloves, raisins, pinch of rosemary and ginger. We boil the wine to simmer, stirring constantly (we don't bring the wine to a boil). We pour the wine to the cups (we filter them). Just before serving, we add honey (1 teaspoon), a slice of mandarin and lemon. Done :)!

Rozgrzej się na jesień

Komentarze

Popularne posty

Ser halloumi z sosem żurawinowym / Halloumi cheese with cranberry sauce

  Składniki / Ingredients:   250 g ser halloumi / 250 g  2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 0,5 łyżeczki czosnku / 0,5 teaspoons garlic skórka z cytryny / lemon peel 0,5 łyżeczki ostrej papryki / 0,5 teaspoons hot paprika 0,5 łyżeczki białego pieprzu / 0,5 teaspoons white pepper  sos żurawinowy / cranberry sauce

Zupa krem z dyni / Cream of pumpkin soup

Składniki / Ingredients: 1,5 kg dyni / 1,5 kg pumpkin 1 marchewka / 1 carrot 1 cebula / 1 onion 3 szklanki bulionu drobowego / 3 cups chicken broth 2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons of garlic 2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tablespoons olive oil 2 łyżki cukru brązowego / 2 tablespoons brown sugar imbir / ginger czarny pieprz / black pepper sól / salt kawałek masła / piece of butter jogurt naturalny (gęsty) / natural yoghurt (dense) prażone pestki z dyni / roasted pumpkin seeds

Drobiowy pasztet z pomarańczą / Chicken pate with orange

Składniki / Ingredients: 10 sztuk wątróbki drobiowej / 10 pieces of chicken liver 2 szalotki / 2 shallots masło / butter 1 łyżeczka tymianku / 1 teaspoon thyme 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic szkocka whisky / scotch whiskey szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper szczypta soli / pinch of salt 1 pomarańcza / 1 orange 1 łyżka cukru / 1 tablespoon sugar żelatyna / gelatine plasterek pomarańczy / orange slice