Chrupiące grzanki z pikantną musztardą, słodko-słonym serem i soczystymi pieczarkami, podmsmażanymi z sokiem z cytryny. Na śniadanie, kolację lub imprezową przegryzkę :)
- 4 kromki wiejskiego chleba
- łyżeczka masła klarowanego
- 4 łyżeczki musztardy dijon (może być mniej pikantna np. sarepska)
- 4 plasterki sera mimolette
- 200 g mini pieczarek
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka masła klarowanego
- szczypta soli i pieprzu
- pietruszka karbowana
- zielony pieprz marynowany
Pieczarki oczyszczamy i obieramy.
Przekrawamy na pół i zalewamy sokiem z cytryny.
Podsmażamy na klarowanym maśle aż zmiękną, po czym doprawiamy solą i pieprzem.
Na drugiej patelni roztapiamy masło klarowane i podsmażamy kromki chleba (z jednej strony).
Gdy będą rumiane, na każdej rozsmarowujemy łyżeczkę musztardy.
Układamy na nich po plasterku sera i porcji pieczarek.
Posypujemy pietruszką i zielonym pieprzem.
Smacznego :)
4 komentarze
Nagle zachciało mi się jeść. Wygląda cudnie. Podejrzewam, że smakuje jeszcze lepiej.
Bardzo się cieszę, że zdjęcia wywołaly chęć jedzenia ;) Grzanki są naprawdę pyszne :)
wyśmienite! napatrzeć się nie mogę :)
zapraszam do mojej akcji „kanapkownia” na durszlaku :)
Dziękuję i lecę na Durszlaka :)